POCENI IN ZDRAVO

Kosilo s koprivami

Objavljeno 13. maj 2014 15.35 | Posodobljeno 13. maj 2014 15.21 | Piše: K. C.

Ne le jabolko, tudi pest zelene zelenjave na dan lahko odžene zdravnika stran.

Sveža kopriva, ki v tem obdobju leta velja za najbolj poceni in zdravo divjo zelenjavo, vsebuje celo več vitamina C kot omenjeni sadež. V kulinariki jo uporabljamo vse do junija, ko nam učinkovito nadomešča špinačo. Koprive seveda nabirajmo daleč stran od izpušnih plinov in z rokavicami, da se ne opečemo.

Juha

  • 500 g mladih listov koprive
  • 60 g masla
  • od 30 do 40 g moke
  • strok česna ali žlička čemaža v olju
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 l jušne osnove
  • 2 žlici kisle smetane
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • Koprive operemo in kuhamo v slani vodi približno pet minut.
  • Kuhane odcedimo in nasekljamo.
  • V ponvici segrejemo maslo in dodamo strt česen, nato pa takoj zalijemo z mlekom in juho.
  • Premešamo in dodamo koprive ter začimbe.
  • Po želji lahko potresemo nekaj listov in cvetov zajčje deteljice ali žličko kuhanega riža.

(Vir: Zeliščna kuharija, Mirjam Grilc, založba Kmečki glas)

Njoki v sirovi omaki 
image

  • 500 g kuhanega moknatega krompirja
  • 200 g ostre pšenične moke
  • 200 g kopriv
  • 100 g in še za en oreh masla
  • jajce
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 2,5 dcl mleka
  • 200 g dimljenega sira ali gorgonzole
     
  • Kuhan krompir olupimo in stisnemo skozi stiskalnico.
  • Koprive očistimo, odstranimo olesenele vejice in minuto vremo v veliko vrele vode.
  • Odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.
  • Koprive drobno sesekljamo.
  • Iz krompirja, kopriv, moke, jajca, masla v velikosti oreha, soli in popra ugnetemo mehko testo.
  • Razdelimo ga v nekaj večjih trakov in narežemo na manjše kose.
  • Njoke povaljamo v moki in jih s prstom rahlo pritisnemo na vilice, da na eni strani ostane odtis vilic, na drugi pa prsta.
  • Stresemo jih v lonec vrele slane vode in kuhamo pet minut.
  • Za omako zavremo mleko.
  • Dodamo sir, zrezan na kocke, preostalo maslo, dobro premešamo in začinimo s poprom.
  • Njoke odcedimo, razporedimo po krožnikih in prelijemo z omako.

(Vir: Letni časi v kuhinji, Mateja Reš, založba Družina)

Pita
image

  • 15 dag pšenične moke
  • 15 dag polnozrnate moke
  • 3 žlice masla in maslo za pekač
  • jajce
  • 200 g kopriv
  • 200 g skute
  • 250 g kisle smetane
  • žlica olivnega olja
  • 2 šalotki
  • sol
  • poper
  • Zamesi testo in ga za pol ure postavi v hladilnik.
  • Koprive blanširaj in nasekljaj.
  • Prepraži čebulo in dodaj koprive ter duši 10 minut.
  • Maso pusti ohladiti in nato vmešaj preostale sestavine.
  • Z maso premaži razvaljano testo in peci 30 minut na 200 stopinj Celzija.

(Vir: Domača kuhna pa to, Otroci slovenskih osnovnih šol in Anka Peljhan, založba Didakta

Deli s prijatelji