Sveža kopriva, ki v tem obdobju leta velja za najbolj poceni in zdravo divjo zelenjavo, vsebuje celo več vitamina C kot omenjeni sadež. V kulinariki jo uporabljamo vse do junija, ko nam učinkovito nadomešča špinačo. Koprive seveda nabirajmo daleč stran od izpušnih plinov in z rokavicami, da se ne opečemo.
Juha
- 500 g mladih listov koprive
- 60 g masla
- od 30 do 40 g moke
- strok česna ali žlička čemaža v olju
- 1/2 l mleka
- 1/2 l jušne osnove
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- muškatni orešček
- Koprive operemo in kuhamo v slani vodi približno pet minut.
- Kuhane odcedimo in nasekljamo.
- V ponvici segrejemo maslo in dodamo strt česen, nato pa takoj zalijemo z mlekom in juho.
- Premešamo in dodamo koprive ter začimbe.
- Po želji lahko potresemo nekaj listov in cvetov zajčje deteljice ali žličko kuhanega riža.
(Vir: Zeliščna kuharija, Mirjam Grilc, založba Kmečki glas)
Njoki v sirovi omaki
- 500 g kuhanega moknatega krompirja
- 200 g ostre pšenične moke
- 200 g kopriv
- 100 g in še za en oreh masla
- jajce
- sol
- sveže mlet poper
- 2,5 dcl mleka
- 200 g dimljenega sira ali gorgonzole
- Kuhan krompir olupimo in stisnemo skozi stiskalnico.
- Koprive očistimo, odstranimo olesenele vejice in minuto vremo v veliko vrele vode.
- Odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo.
- Koprive drobno sesekljamo.
- Iz krompirja, kopriv, moke, jajca, masla v velikosti oreha, soli in popra ugnetemo mehko testo.
- Razdelimo ga v nekaj večjih trakov in narežemo na manjše kose.
- Njoke povaljamo v moki in jih s prstom rahlo pritisnemo na vilice, da na eni strani ostane odtis vilic, na drugi pa prsta.
- Stresemo jih v lonec vrele slane vode in kuhamo pet minut.
- Za omako zavremo mleko.
- Dodamo sir, zrezan na kocke, preostalo maslo, dobro premešamo in začinimo s poprom.
- Njoke odcedimo, razporedimo po krožnikih in prelijemo z omako.
(Vir: Letni časi v kuhinji, Mateja Reš, založba Družina)
Pita
- 15 dag pšenične moke
- 15 dag polnozrnate moke
- 3 žlice masla in maslo za pekač
- jajce
- 200 g kopriv
- 200 g skute
- 250 g kisle smetane
- žlica olivnega olja
- 2 šalotki
- sol
- poper
- Zamesi testo in ga za pol ure postavi v hladilnik.
- Koprive blanširaj in nasekljaj.
- Prepraži čebulo in dodaj koprive ter duši 10 minut.
- Maso pusti ohladiti in nato vmešaj preostale sestavine.
- Z maso premaži razvaljano testo in peci 30 minut na 200 stopinj Celzija.
(Vir: Domača kuhna pa to, Otroci slovenskih osnovnih šol in Anka Peljhan, založba Didakta)