POCENI KOSILO

Kosilo pod 10 evrov z Barbaro K. Germ

Objavljeno 18. julij 2013 13.50 | Posodobljeno 18. julij 2013 13.51 | Piše: Janko Mavec

Paradižnikova juha, svinjski kare 
z dušenim rižem in jogurtova strjenka.

Barbara K. Germ je strastna oblikovalka stekla in steklenega nakita. Nadaljuje družinsko obrt po očetu, ki je bil odličen steklopihalec. V njenem prodajnem ateljeju na Starem trgu v Ljubljani se zvrsti dosti znanih slovenskih obrazov. Kljub časovni stiski vsak dan redno in z veseljem skuha kosilo. Pri jedi ni izbirčna: pri srcu so ji toskanska kuhinja, razne predjedi, polenta z jetrno pašteto, jurčki s tartufi, divjačina, steaki in vložene kapre. Barbara je kuhala v restavraciji Druga violina na Starem trgu v Ljubljani in zakuhala kosilo za 4 osebe, za le 9,49 evra.

Paradižnikova juha z baziliko in s popečenimi kruhki

  • 2 žlici oljčnega olja (1 l 6 €) 0,30 €
  • 4 paradižniki (1 kg 1,20 €) 0,80 €
  • četrt skodelice sveže bazilike
  • 1 liter vode
  • česen 0,25 €
  • sol
  • poper
  • 4 rezine kruha 0,15 €

Skupaj: 1,50 €

V srednje veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje. Ko je segreto, dodamo sesekljan paradižnik in sesekljano baziliko. Vse skupaj kuhamo, dokler se paradižnik ne razpusti, približno od 10 do 15 minut. Med kuhanjem večkrat premešamo. Juho nato stresemo v električni mešalnik, dodamo vodo (ali jušno osnovo) in česen ter mešamo, dokler ne dobimo goste juhe. Solimo in popramo po okusu. Juho lahko postrežemo hladno ali toplo. Če jo bomo postregli hladno, jo pustimo stati v hladilniku ves dan. Preden jo postrežemo, jo potresemo z baziliko, po želji dodamo še kruh, narezan na trikotnike in popečen na oljčnem olju.

Svinjski kare v porovi omaki z dušenim rižem z zelenjavo

Kareji v porovi omaki:

  • 4 svinjski kareji (1 kg 3,50 €) 2,80 €
  • 30 g olja (1 l 1 €) 0,03 €
  • 1 čebula 0,20 €
  • žlička moke 0,15 €
  • sol
  • poper
  • gorčica
  • 200 g pora (1 kg 2 €) 0,40 €
  • 100 ml smetane za kuhanje (1 kg 2,50 €) 0,25 €

Riž z zelenjavo:

  • 50 ml oljčnega olja (1 l 6 €) 0,30 €
  • 200 g riža (1 kg 1,20 €) 0,24 €
  • 150 g zelenjave (paradižnik, por) (1 kg 2,50 €) 0,38 €
  • 1 čebula 0,20 €
  • sol
  • poper
  • strok česna 0,25 €

Skupaj: 5,20 €

Kareje malo potolčemo, jih nasolimo in popopramo. Na vročem olju jih prepečemo po obeh straneh, potem jih preložimo na krožnik. Na preostali maščobi prepražimo narezan por, ga pomokamo in dodamo gorčico, smetano za kuhanje ter zalijemo z malo vode. Pustimo počasi vreti 10 minut. Če nam odgovarja okus kisle smetane, na koncu dodamo še žlico kisle smetane ter belo vino.

Zelenjavo operemo in jo narežemo na ne premajhne kose. Prepražimo jo na maščobi in dušimo nekaj minut, dodamo še strt česen, sol, poper. Premešamo, še malo popražimo, vendar mora zelenjava ostati čvrsta. Dodamo riž, ga malo popražimo ter vse skupaj zalijemo z 1,5 l vode oziroma jušne osnove. Kuhamo 20 minut na zmernem ognju, da se riž ne prime posode in se ne razkuha.

Jogurtova strjenka z gozdnimi sadeži

  • 80 g sladkorja (1 kg 1 €) 0,08 €
  • 180 g navadnega jogurta 0,29 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,18 €
  • 3 lističi želatine 0,20 €
  • 200 g sladke stepene smetane (1 l 3 €) 0,60 €
  • 200 g mešanih gozdnih 
sadežev (zamrznjenih) (1 kg 7,20 €) 1,44 €

Skupaj: 2,79 €

Jogurt s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem malo segrejemo, da se sladkor raztopi, potem dodamo namočeno in raztopljeno želatino. Maso nekoliko ohladimo in primešamo stepeno sladko smetano ter polovico gozdnih sadežev. Potem strjenko vlijemo v poljuben model in damo za dve uri v zamrzovalnik, da se kar najhitreje ohladi. Ohlajeno stresemo iz modelčkov, položimo na krožnik ter posujemo z drugo polovico gozdnih sadežev.

Deli s prijatelji