POCENI KOSILO

Kosilo pod 10 evrov s kuharjem Druge violine

Objavljeno 25. julij 2013 15.00 | Posodobljeno 25. julij 2013 15.00 | Piše: Janko Mavec

Lečna juha, nadevani paradižniki in pečeni krompir, gratinirane palačinke s skuto.

Kuhar Gašper Korošec.

Gašper Korošec je eden izmed kuharjev v restavraciji Druga violina na Starem trgu v Ljubljani. Rad pripravlja mediteransko hrano z veliko zelenjave, njegova ljubezen pa so prav gotovo argentinski steaki, ki jih pripravlja na pravem žaru iz oglja. Pri kuhi zmeraj uporablja najboljše sestavine tako pri mesnih kot zelenjavnih jedeh, pri dnevnih menijih pa upošteva tudi goste, ki imajo dieto zaradi diabetesa ali celiakije.

Kuhar je za poceni kosilo za štiri izbral lečno juho, polnjene paradižnike s pečenim krompirjem in gratinirane palačinke s skuto: vse skupaj je stalo 8,87 evra.

Lečna juha 
z zelenjavo in rižem

Na olju na hitro prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo korenje in zeleno, narezano na kocke, lečo ter vodo, da bo pokrito vse, kar je v loncu. Juho kuhamo na blagem ognju, dokler se leča ne zmehča. Po potrebi dolijemo še malo vode. Pred koncem kuhanja dodamo brokoli ter po želji nasekljan peteršilj. Solimo ter popramo.

Lečna juha z zelenjavo in rižemimage

  • 3–4 žlice oljčnega olja (1 l 6 €) 0,12 €
  • 150 g čebule (1 kg 1 €) 0,15 €
  • 4 korenčki (1 kg 1,45 €) 0,3 €
  • 250 g leče (1 kg 5,30 €) 1,33 €
  • 300 g brokolija (1 kg 2,80 €) 0,84 €
  • 1 žlička mlete kumine
  • poper
  • sol
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja 0,10 €
  • 150 g gomoljne zelene (1 kg 1 €) 0,15 €

Skupaj: 2,99 €

Paradižnik, nadevan z zelenjavo in sirom, s pečenim krompirjem

Paradižnik operemo, odrežemo malo pod vrhom in izdolbemo sredico. Medtem narežemo poljubno zelenjavo na kocke in jo skuhamo al dente, tako da je še malo hrustljava. V posodo stresemo ohlajeno zelenjavo, jajca posolimo in popramo po želji. Premešamo in z nadevom napolnimo paradižnike. Posujemo jih s sirom, položimo na namaščen pekač in postavimo v pečico za 20 minut na 180 stopinj. Medtem olupimo krompir, ga narežemo na kocke, polijemo z oljem in začinimo po želji. Ko so paradižniki pečeni, damo v pečico še krompir za 30 minut na 175 stopinj.

Paradižnik, nadevan z zelenjavo in sirom, s pečenim krompirjemimage

  • 8 paradižnikov (1 kg 0,90 €) 1,2 €
  • 200 g zelenjave 0,3 €
  • 100 g sira (1 kg 5 €) 0,5 €
  • 2 jajci 0,28 €
  • sol
  • poper
  • 400 g mladega krompirja (1 kg 0,80 €) 0,32 €
  • olje (1 l 1 €) 0,05 €

Skupaj: 2,65 €

Gratinirane palačinke s skuto

Iz treh jajc, mleka, moke, malo sladkorja in ščepca soli naredimo maso in spečemo osem palačink. Pripravimo si manjši pekač in dve skodelici. V eno damo 2 jajci, skuto, sir in sladkor ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo dokaj redko zmes. S tremi dobrimi žlicami pripravljenega nadeva napolnimo vsako palačinko posebej in jo zvijemo. Palačinke naložimo v pekač. V drugi posodi dobro zmešamo 2 jajci, kislo smetano, mleko in sladkor. S tako pripravljeno polivko prelijemo zvite palačinke. Vse skupaj za 35–40 minut porinemo v segreto pečico na 180 stopinj.

Gratinirane palačinke s skutoimage

Za 8 palačink:

  • 5 jajc 0,7 €
  • 200 g moke (1 kg 0,60 €) 0,12 €
  • ščepec soli
  • 2 dl mleka (1 l 0,60 €) 0,12 €
  • 1 vaniljev sladkor 0,18 €
  • 4 zvrhane žlice skute (500 g 1,85 €) 1 €
  • 50 g (4 žlice sladkorja) 0,05 €

Za polivko:

  • 2 jajci 0,28 €
  • 250 ml kisle smetane 0,72 €
  • 3 žlice mleka 0,04 €
  • 2 žlici sladkorja 0,02 €

Skupaj: 3,23 €

 

Deli s prijatelji