Nika Tevž je zdravnica, vodja zdravstvene službe v CUD Draga. Kot zagreta športnica rada teče, planinari in tudi pleza zahtevnejše smeri pod vodstvom izkušenih plezalcev. Z veseljem se obrne v kuhinji: najraje kuha testenine, zelenjavne in ribje jedi, pripravlja sadne kupe in sladoled s sadnimi okusi. Nika je kuhala v restavraciji Druga violina na Starem trgu v Ljubljani.
Bučkova juha
- 80 dag bučk (1 kg 2 €) 1,6 €
- 1 čebula 0,2 €
- 3 žlice oljčnega olja 0,35 €
- sol
- poper
- 0,75 dl kisle smetane 0,18 €
- koprc
- 1 l vode
- Skupaj: 2,33 €
Bučo očistimo in narežemo na kose. Čebulo olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo. Dodamo bučo, vse skupaj pražimo nekaj minut, nato zalijemo z jušno osnovo. Juho zavremo in kuhamo 15 minut. Ko je skuhana, jo zmešamo s paličnim mešalnikom, začinimo s soljo in poprom, dodamo kislo smetano in koprc.
Gobovi kaneloni
- 20 dag pšenične bele moke (1 kg 0,64 €) 0,13 €
- 4 dl mleka (1 l 0,60 €) 0,24 €
- 3 jajca 0,45 €
- sol
- sončnično olje 0,6 €
- 1 čebula 0,2 €
- 50 dag šampinjonov 2 €
- poper
- peteršilj
- 40 dag drobtin 0,6 €
- Skupaj: 4,22 €
Moko, mleko, 2 jajci in sol zmešamo v gladko testo. V ponvi razgrejemo malo olja in spečemo palačinke. Čebulo olupimo in sesekljamo, v ponvi segrejemo olje in na njem pražimo čebulo. Dodamo narezane jurčke in nekaj časa pražimo. Solimo, popramo in dodamo sesekljan peteršilj. Palačinke napolnimo z gobovim nadevom, jih zvijemo, povaljamo v moki, stepenem jajcu in drobtinah ter spečemo v vročem olju.
Napitek iz lubenice
- 50 dag lubenice (1 kg 0,40 €) 0,2 €
- 1 žlica medu 0,3 €
- listi mete
- 1 dag limonovega jogurta (1 kg 2,70 €) 0,27 €
- cimet
- Skupaj: 0,77 €
V mešalnik damo koščke lubenice brez pečk, med in nekaj lističev mete. Prilijemo limonov jogurt in dodamo cimet. Vse skupaj zmešamo in postrežemo.