POCENI KOSILO

Kosilo pod 10 evrov: juha, idrijski žlikrofi in breskve s sladoledom

Objavljeno 10. september 2013 15.10 | Posodobljeno 10. september 2013 15.12 | Piše: Janko Mavec

Cvetačna juha, idrijski žlikrofi – seveda! – in breskve s sladoledom so stali 8,42 evra.

Katja Florjančič iz Cerknega izdeluje certificirane idrijske žlikrofe po tradicionalnem receptu. Te v njeni domači obrti pomaga delati vsa družina. Najbolj pa je zanje zaslužna mama Marta, ki je Katji vcepila veselje do kuhanja. Katja je svoje poceni kosilo, seveda tudi z idrijskimi žlikrofi, skuhala v Drugi violini na ljubljanskem Gornjem trgu.

Cvetačna juha

1 žlica oljčnega olja 0,15 €
1 čebula 0,2 €
1 krompir 0,15 €
40 dag cvetače (1 kg 3 €) 1,2 €
1dl kisle smetane (1 l 2,70 €) 0,27 €
10 dag kruhovih kock (1 kg 1,20 €) 0,12 €
sol
poper
drobnjak

Skupaj: 2,09 €

Na segretem olju prepražimo čebulo, da zadiši. Dodamo na kocke narezan krompir in cvetačo ter prepražimo. Zalijemo z vodo, začinimo in kuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Po potrebi dodamo še vodo in kislo smetano in počakamo, da še enkrat zavre.

Ko je juha že na krožniku, dodamo kruhove kocke in nasekljan drobnjak.

image

Idrijski žlikrofi

30 dag bele moke (1 kg 0,60 €) 0,18 €
2 jajci 0,3 €
1 čajna žlička olja 0,15 €
voda ali mleko po potrebi

Nadev:
50 dag krompirja (1 kg 0,80 €) 0,4 €
5 dag slanine ali zaseke (1 kg 10 €) 0,5 €
5 dag čebule 0,15 €
drobnjak
majaron
poper
sol

Skupaj: 1,68 €

Cel neolupljen krompir skuhamo, nato olupimo, pretlačimo, začinimo s praženo čebulo, praženo zaseko in dodamo začimbe (majaron, drobnjak, sol in poper). Naredimo maso in iz nje oblikujemo za lešnik velike kroglice. Iz moke, jajc, olja in vode ali mleka naredimo testo. Pustimo 20 minut, da počiva, nato ga na tanko razvaljamo. Nanj polagamo kroglice, zvijemo ga v kačo, med kroglicami testo stisnemo in tam tudi razrežemo. Pri strani s prsti previdno stisnemo in oblikujemo vsak žlikrof v kapo. Zakuhamo jih v vreli slani vodi: vrejo naj tri minute na zmernem ognju, nato jih poberemo iz vode.

image

Breskve s sladoledom

2 breskvi 0,4 €
košček masla 0,25 €
4 kepice sladoleda 4 €

Skupaj: 4,65 €

Breskvi olupimo, razpolovimo in vse štiri dele popražimo na koščku masla. Ko se malo zmehčajo, jih poberemo iz ponve in postavimo na krožnik, tako da prerezana stran gleda navzgor. Na sredino breskve postavimo kepico sladoleda.

Deli s prijatelji