OKUSI SLOVENIJE

Koroška hiša Pri lipi, Muta

Objavljeno 09. maj 2016 14.00 | Posodobljeno 09. maj 2016 14.00 | Piše: Okusojedci

Občutek za tradicijo in harmonijo je izbrušen, zaradi odličnih okusov razvajanje pri njih priporočamo.

Priloga Okusi, ki jo ravnokar berete, je konec leta 2012 izbirala najboljšo domačo gostilno. Po izboru bralcev je zmagala Gostilna pri lipi z Mute, v kateri gospodari Helena Kresnik Pažek. In v pravi koroški hiši s štiblci, kjer lahko prenočite, človek začuti domačnost in gostoljubje že na pragu. Zunaj so mize s kvačkanimi prti, za šankom te pričaka kopriva, namočena v sadjevec, da takoj začutiš koroško ostrino, ublažijo pa jo skrbno in z ljubeznijo izbrane podrobnosti, ki gostilno uvrščajo med najlepše v Sloveniji. Lastnica, sicer profesorica likovne pedagogike, ima poleg občutka za lepoto in tradicijo tudi neverjetno pozitivno energijo, zato je Koroška hiša Pri lipi, kakor se po novem imenuje, iz domače gostilne z avtohtono hrano po tradicionalnih receptih prerasla v turistični projekt regije, v katerem vas popeljejo tudi na izlete. Pri njih se lahko poročite v srednjeveškem gaju na prostem ali v lučaj oddaljeni najstarejši cerkvi na Slovenskem, rotundi sv. Janeza Krstnika. V galeriji Koroške hiše ne začutiš le spokoja, ampak se iz nje širi močan naboj pozitivne energije. Le kaj bi lahko bila boljša popotnica mlademu paru? V stenah so namreč vdelani kamni iz koroških in svetovnih rek, ki sta jih zakonca tovorila s potovanj. »Ko zagledam, kako voda žubori čez kamen, me nekako pokliče in moram ga vzeti s sabo,« se smeji lastnica, ki je z dušo in srcem predana tudi ustvarjanju za štedilnikom. Pravzaprav je to njena velika strast, kar se ne nazadnje vidi v jedeh pa tudi v starinskem porcelanu, s katerim osvaja srca gostov. Ker je prepričana, da mora porcelan živeti svojo zgodbo, gostom, ki se zaljubijo vanj, rada podari kakšen kos, velikokrat pa ji ga gostje, ki vedo za njeno zbirateljsko žilico, prinesejo.

Mizica pogrne se je kulinarična zgodba Koroške hiše, jedi v glinastih posodah pa postrežejo vse naenkrat. Kibflajš (v mast vloženo domače prekajeno meso) je bil pregrešno okusen, osvežila ga je jabolčna pena, nato pa še jabolčni mošt s kmetije Sušek s Svetega Primoža nad Muto, pridelan iz starih sort jablan. Ajdov kruh je imel tako čudovito hrustljavo skorjico, da se mu nismo mogli upreti. »Za domov, prosim,« se je slišalo naročilo za kruh od sosednje mize, še preden so se dobro posedli. Sledila je koroška skuta z bučnim oljem in rdečo čebulo: preprosto, a fantastično! Med koroške dobrote uvrščajo tudi postrv v koruzni moki, postregli so jo z ajdovo kašo z zelenjavo. Všeč nam je bilo, ker zelenjava ni bila razkuhana in ker je postrv hrustala pod zobmi. Zalili smo jo z belo zvrstjo šumenjak z istoimenske kmetije: v kozarcu smo začutili sadje iz sadovnjaka, lahkotno vino prijetne kisline je bilo posrečena spremljava ribjim okusom, tako kot tudi k testeninam z orehovimi neklči in zelenjavo, sirom, makom in rozinami. Lahkotni, lepo povezani okusi.

image
Vrsta ponudbe: gostilna
  • hrana, vino 9
  • postrežba 9
  • cena/kakovost 10
  • vtis skupaj 9,3

Sledila je težka koroška artilerija: znamenite mežerle iz drobovine in mletega mesa, ki ju zavijejo v svinjsko mrežico in popečejo, so postregli s krompirjevo solato z bučnimi semeni. Krompirjeva solata je ublažila močno aromatiko in poln okus te ravno prav začinjene jedi. Šumenjak je lepo dopolnil tudi ta krožnik, en član omizja pa jih je vseeno poplaknil kar s koprivovim sadjevcem. Sledila je svinjska ribica v slivovi omaki, ravno prav sladki, da je krasno dopolnila mehko meso, korenčkovi, sirovi in čemaževi štruklji pa so presenetili z voljnim testom in mehkobo. Zraven smo pili refošk rex Vinakoper, 2014. Nadvse saden vonj spominja na prezrelo češnjo, slivo, robidnico..., v ustih pa je poln, eleganten in lepo zaokrožen. Vino se je ujelo tako s slivovo omako kot z brusnicami, ki so jih postregli na divjačinskem krožniku. Jelen po receptu Helenine ome v hruškovi omaki in pečenim jabolkom in hruško je bil vrhunski! Sočno in mehko meso bi navdušilo tudi tiste, ki divjačine ne ljubijo, pečeno jabolko pa je konkreten okus jelena nadgradilo z aromatiko in svežino. Sladka dobrota so bili ajdovi štruklji Helenine ome z orehovim nadevom in borovnicami s Pohorja, vaniljev sladoled z bučnim oljem in prepraženimi bučnimi semeni. Osvežilno in tako dobro, da smo jih zmazali do zadnje mrvice.

V Koroški hiši so nam pripravili eno lepših doživetij zadnjega časa. Občutek za tradicijo in harmonijo je izbrušen, zaradi odličnih okusov jedi, ki so posledica mojstrske roke v kuhinji in prvovrstnih domačih sestavin, razvajanje po koroško toplo priporočamo.

Dobro je vedeti

  • Koroška hiša Pri lipi
  • Helena Kresnik Pažek, s. p.
  • Mariborska cesta 12, 2366 Muta
  • Urnik: vsak dan od 9. do 21. ure.
  • Degustacijski meni: štirje hodi 14,90 evra. 
  • Vinska klet: 30 do 40 etiket. 
  • Tel.: +386 (0)2 876 60 90, +386 (0)41 722 091
  • Splet: www.prilipi.si
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Deli s prijatelji