POCENI KOSILO

Koromačeva juha, svaljki z bučnim pestom, skutna pita s pehtranom

Objavljeno 21. avgust 2016 13.00 | Posodobljeno 21. avgust 2016 13.00 | Piše: Janko Mavec
Ključne besede: poceni kosilo

Kulinarični mojster Tomaž Adamović se je, potem ko je prečesal velik del sveta, ustalil v ljubljanski Gušteriji.

Tomaž Adamović kuha že več kot 28 let. V kulikariko se je podal pod vodstvom mentorja Slavka Adamljeta, pozneje pa ga je pot ponesla tudi v Avstralijo, Rusijo, na Japonsko in v Ameriko, dokler ni na koncu pristal v restavraciji Gušterija na Hrenovi ulici v Trnovem. Kljub številnim izkušnjam ga še vedno mika spoznavanje drugih kulinaričnih dežel, na primer Francije. Vsak dan pri delu spoznava nove reči, kar mu daje ogromno energije in zagona.

Koromačeva juha

Na olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo strt česen, naribano korenje in na lističe narezan koromač. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, začinimo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Postrežemo.

2 čebuli 0,35 €
3 koromači 0,90 €
1 korenček 0,15 €
1 strok česna 0,19 €
sol, poper
timijan
2 žlici olja 0,19 €
Skupaj: 1,78 €

Svaljki z bučnim pestom

Bučna semena prepražimo na ponvi in jih dodamo k preostalim sestavinam za pesto (olje, riban sir, česen, timijan, sol in poper). Dobro zmeljemo, dodamo še malo vode in žlico sladke smetane, premešamo in bučni pesto je gotov.

Za svaljke krompir olupimo in skuhamo. Kuhan krompir ohladimo in naribamo. Dodamo mu vse preostale sestavine za svaljke (moko, jajca, maslo in sol) ter dobro premešamo. Oblikujemo svaljke in jih skuhamo v slanem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na površje. Prelijemo jih z bučnim pestom in postrežemo.

Svaljki

1 kg krompirja 0,38 €
300 g moke 0,15 €
140 g masla 0,80 €
4 jajca 0,48 €
sol

Pesto

200 g bučnih semen 1,10 €
100 g ribanega trdega sira 0,70 €
1 strok česna 0,19 €
timijan
sol, poper
0,10 l bučnega olja 0,80 €
1 žlica sladke smetane 0,20 €
Skupaj: 4,80 €

Skutna pita s pehtranom

Za linško testo zmešamo vse sestavine in ga za pol ure postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo nadev: zmešamo skuto, sladkor, jajca, sok ene limone in malo nastrgane limonine lupine. Testo razvaljamo in položimo v namaščen pekač, ki smo ga posuli z drobtinami. Oblikujemo ga tako, da nastane oblika, podobna skledici. Vanjo stresemo nadev. Pečemo 45 minut na 170 stopinjah. Pito še vročo postrežemo.

Testo

300 g moke 0,15 €
200 g masla 1,10 €
3 rumenjaki 0,36 €
polovica pecilnega praška 0,09 €
(mala vrečka)

Nadev

350 g skute 1,00 €
120 g sladkorja 0,12 €
3 jajca 0,36 €
50 g svežega pehtrana
1 limona 0,20 €
Skupaj: 3,38 € 

Deli s prijatelji