NEKAJ SLADKEGA

Korenčkova sladica

Objavljeno 02. oktober 2015 18.00 | Posodobljeno 02. oktober 2015 18.00 | Piše: Beba Splichal

Indijska sladica malo hitreje.

Foto: Hana Splichal

Gadžar ka halva je ena izmed najbolj znanih indijskih sladic. Klasična priprava je zelo dolga, indijske gospodinje že zjutraj začnejo ribati korenčke, nato se halva več ur kuha, da se mleko zgosti, do večera pa je pripravljena za desert. Sodobni recepti so bolj preprosti in hitreje pripravljeni. 

Pripravimo, preden začnemo:
strgalnik.

Sestavine

Testo:

  • 300 g korenčkov
  • dve žlici kokosove maščobe
  • pest indijskih oreščkov
  • pest rozin
  • pest mandljev
  • 200 ml mandljevega mleka
  • 50 g sladkorja
  • žlica kokosove maščobe
  • ščep soli
  • pol žličke mletega kardamoma 

Kako se lotimo?

1. Korenčke ostrgamo in drobno naribamo.

2. V večji posodi, primerni za kuhanje, raztopimo dve žlici kokosove maščobe. Indijske oreščke z nožem razpolovimo in jih prepražimo, da postanejo zlato rjavi. Dodamo rozine in pražimo toliko časa, da se napihnejo. Če se ne napihnejo, je v posodi premalo maščobe.

3. Dodamo nariban korenček in med mešanjem pražimo pet minut.

4. V kavnem mlinčku fino zmeljemo mandlje. Dodamo jih korenčku in zalijemo z mandljevim mlekom. Zmanjšamo temperaturo, tako da samo rahlo vre, in pokrijemo. Kuhamo dvajset minut, občasno premešamo, da se ne prime dna.

5. Ko so korenčki že mehki in halva ni več tekoča, dodamo sladkor, žlico kokosove maščobe, ščep soli in mlet kardamom. Odkrito kuhamo še dobrih pet minut, da dobimo želeno gostoto. Razdelimo v manjše posodice in ponudimo še toplo, dobra je tudi, ko se ohladi.

Deli s prijatelji