Sestavine
Testo:
- 2 žlici chia semen
- 200 ml vode
- 300 g moke
- pol vrečke naravnega pecilnega praška
- pol žličke mletega cimeta
- pol žličke mletega kardamoma
- 150 g temnega sladkorja (muscovado)
- večji korenček
- 150 g rozin
- 100 g grobo nasekljanih orehov
- naribana skorjica ene pomaranče
- 125 ml stopljene kokosove maščobe
Premaz:
- 150 g indijskih oreščkov
- sok ene pomaranče
- 50 g sladkorja v prahu
Kako se lotimo?
1. Chia semena namočimo v 2 dl vode in pustimo stati deset minut. V drugi skodelici namočimo indijske oreščke. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
2. Najprej pripravimo testo. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek, začimbe in sladkor. Dodamo nariban korenček, rozine, orehe in pomarančno lupinico. Dobro premešamo.
3. Dodamo mešanico chia semen in vode ter olje. Z leseno žlico vmešamo gosto testo. Nadevamo ga v pripravljen pekač in pogladimo. Pečemo 45 minut.
4. Stresemo ga iz pekača in počakamo, da se popolnoma ohladi. Medtem pripravimo premaz. Indijske oreščke odcedimo in jih v blenderju zmešamo s pomarančnim sokom. Nastati mora gosta, enotna kremasta zmes. Na koncu vmešamo sladkor v prahu.
5. Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga na debelo premažemo z dobljeno maso.
* Chia semena so odličen nadomestek jajc v veganskih sladicah. Ko jih namočimo, želirajo, kar poveže testo podobno kot jajca. Chio so poznali že Azteki in Maji. Za njih je bila tako dragocena, da so z njo plačevali celo davke. Drobna semena vsebujejo zelo veliko beljakovin, dvakrat več kot fižol, precej železa, kalcija, kalija in antioksidantov. Za zajtrk jih lahko vmešamo v kosmiče ali pa z blenderjem zmešamo v smuti. Vedno jih prej namočimo.