NEKAJ SLADKEGA

Korenčkov kolač

Objavljeno 05. april 2014 14.30 | Posodobljeno 05. april 2014 14.30 | Piše: Beba Splichal

Pripravimo, preden začnemo: ozek model za kruh, po dnu obložen s peki papirjem.

Foto: Hana Splichal

Sestavine

Testo:

  • 2 žlici chia semen
  • 200 ml vode
  • 300 g moke
  • pol vrečke naravnega pecilnega praška
  • pol žličke mletega cimeta
  • pol žličke mletega kardamoma
  • 150 g temnega sladkorja (muscovado)
  • večji korenček
  • 150 g rozin
  • 100 g grobo nasekljanih orehov
  • naribana skorjica ene pomaranče
  • 125 ml stopljene kokosove maščobe

Premaz:

  • 150 g indijskih oreščkov
  • sok ene pomaranče
  • 50 g sladkorja v prahu 

Kako se lotimo?

1. Chia semena namočimo v 2 dl vode in pustimo stati deset minut. V drugi skodelici namočimo indijske oreščke. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2. Najprej pripravimo testo. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek, začimbe in sladkor. Dodamo nariban korenček, rozine, orehe in pomarančno lupinico. Dobro premešamo.

3. Dodamo mešanico chia semen in vode ter olje. Z leseno žlico vmešamo gosto testo. Nadevamo ga v pripravljen pekač in pogladimo. Pečemo 45 minut.

4. Stresemo ga iz pekača in počakamo, da se popolnoma ohladi. Medtem pripravimo premaz. Indijske oreščke odcedimo in jih v blenderju zmešamo s pomarančnim sokom. Nastati mora gosta, enotna kremasta zmes. Na koncu vmešamo sladkor v prahu.

5. Ko je kolač popolnoma ohlajen, ga na debelo premažemo z dobljeno maso.

* Chia semena so odličen nadomestek jajc v veganskih sladicah. Ko jih namočimo, želirajo, kar poveže testo podobno kot jajca. Chio so poznali že Azteki in Maji. Za njih je bila tako dragocena, da so z njo plačevali celo davke. Drobna semena vsebujejo zelo veliko beljakovin, dvakrat več kot fižol, precej železa, kalcija, kalija in antioksidantov. Za zajtrk jih lahko vmešamo v kosmiče ali pa z blenderjem zmešamo v smuti. Vedno jih prej namočimo.

Deli s prijatelji