O KOLERABI

Koleraba za zdravo in lepo kožo

Objavljeno 20. januar 2012 17.30 | Posodobljeno 20. januar 2012 17.30 | Piše: Branka Bizjan

Večkrat je slišati, da je hrana za prašiče, a ni čisto tako.

Vsa ta različna imena za rumeno kolerabo dokazujejo, da jo poznamo že stoletja. Ni zahtevna rastlina in lepo uspeva v našem podnebju. Sejemo jo konec poletja, navadno na njivo, s katere smo pospravili krompir. S polj in vrtov pa jo pospravimo pred koncem oktobra ali v začetku novembra. V ustrezni kleti jo lahko hranimo do pomladi. Koleraba je rumeno zelene barve, njeno masleno meso ima fino strukturo in prijeten vonj.

Veliko vitamina C

Večkrat je slišati, da je hrana za prašiče, a ni čisto tako. Zelo zdrava je tudi za ljudi, saj je bogata z B-vitamini, ki skrbijo za zdravo in lepo kožo, za lase, našo vitalnost in presnovo. V njej je tudi veliko vitamina C, ki skrbi za naš imunski sistem. Vsebovala naj bi celo snovi, ki preprečujejo nastanek raka.

Zdravo za malo denarja

Včasih nimamo ideje, kaj bi kuhali, in govorimo, da veliko denarja porabimo za hrano. Kuhamo hitro in nezdravo. Ko pa imamo vendar lahko zdrav obrok za malo denarja.

Tokrat vam bom naštela nekaj receptov za jedi, v katerih je glavna sestavina rumena koleraba. Najdete jih na spletnih straneh in v kuharskih knjigah. Te so: primorska kavra, notranjska trojka, krompir in koleraba v koščkih, zabeljena z ocvirki, koleraba v omaki, enolončnice, krompirjev pire z rumeno kolerabo, koleraba v smetanovi omaki, različne juhe iz kolerabe.

Recept za kolerabno juho:

Sestavine: koleraba, čebula, 2 stroka česna, kumina, jabolčni kis, sol, moka, olje, kisla smetana

Priprava: Kolerabo operemo, olupimo in naribamo na trakove ter jo v vodi kuhamo do mehkega. Med kuhanjem sesekljamo čebulo, jo prepražimo na olju, dodamo malo moke, popražimo, da zadiši, prilijemo kuhano kolerabo, dodamo nekaj zrn kumine, malo jabolčnega kisa in osolimo po okusu. Vse skupaj še malo pokuhamo, nato pa zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko strukturo, po potrebi dolijemo vodo ali kolerabno juho, dodamo strt česen in vremo še nekaj minut. Juho postrežemo, dodamo malo kisle smetane po okusu.

Deli s prijatelji