Kmalu po obisku v Kocbekovi oljarni na Stari Gori v Slovenskih goricah, ko je oče Anton, sin Alojza in Antonije Kocbek, ki sta leta 1929 začela mlinarsko obrt, še zavzeto opozarjal, da ima slovensko štajersko bučno olje vso pravico do uradne zaščite, se je to tudi zgodilo. Nato se je v hladnejših poznojesenskih dneh v manufakturi pod Pohorjem z začetkom nove sezone proizvodnje čokolad in čokoladnih slaščic, strasti in Strasti vnuka Gorazda nadaljeval še drugi del družinske zgodbe o uspehu. Oljarstvo je ostalo nosilna dejavnost tudi potem, ko je on pred osmimi leti vzel v roke vse podjetniške vajeti. Dobro se je zavedal, da je za uspeh poleg vseh priporočil pomemben tudi vtis, ki ga z videzom naredi ponujeni izdelek. Zato je že takrat, ko se je še učil pri očetu, začel razvijati blagovno znamko olj Kocbek in celotno ponudbo dvignil na višjo raven. Čokolado je le dodal, saj je bil prepričan, da se okusa bučnega olja in čokolade v pravšnjem razmerju lahko imenitno ujemata in dopolnjujeta.
»Sami ne pridelujemo buč za predelavo v olje,« razloži Gorazd. »Imamo stalne dobavitelje semena, ki pa jih je vedno manj, ker od njih zahtevamo najvišjo kakovost – tako kot jo tudi od nas zahtevajo vedno strožji predpisi.« Blizu 10 ton bučnih semen dobijo v zamenjavo – zasebnikom natočijo že stisnjeno olje – 35 do 40 ton pa odkupijo in uskladiščijo, tako da se stiskalnica razen ob nedeljah in praznikih komaj kdaj ustavi. »Zelo pomembno je,« ve Gorazd iz izkušenj, »da so bučnice pravilno sušene: najbolje je na soncu, na mreži, dvignjeni od tal, da je omogočen pretok zraka in se hitro posušijo. Že od nekdaj uporabljamo samo temno zelena bučna semena s tanko lupino, golice. V zadnjem času se pojavljajo tudi nove, proti klimatskim spremembam bolj odporne sorte buč.«
Čokoladke in pralineje izdeluje partner samostojni podjetnik Matevž Visočnik, inovativni Gorazd Kocbek je le lastnik temperirke, modelčkov in druge opreme. Kot lastnik blagovne znamke skrbi za surovine, razvoj, oblikovanje embalaže in prodajne poti. Sodelovanje se je začelo leta 2004 pri Matevžu doma, v kleti pod gostilno Pec v Selnici ob Dravi. Takrat se je pravzaprav začela Gorazdova zgodba, saj se je oče upokojil in mu v celoti prepustil ugledno družinsko podjetje. Kar ni pomenilo, da se je povsem umaknil, saj še naprej organizira dela v oljarni.
Blagovno znamko čokolad Strast – Passion je Gorazd ustvaril s strastjo iskalca novega, z združitvijo na prvi pogled nezdružljivega. Niso ga zanimale čokolade z različnimi polnili in nadevi – od lešnikov in rozin do popra, čilija in soli –, kot jih poznajo številni proizvajalci, temveč je izziv poiskal bliže, v avtohtonih domačih okusih. Na prvem mestu je bilo seveda dodajanje domačega bučnega olja in semen. Preizkušanje sožitja različnih vrst in deležev sestavin je pripeljalo do temne, ekstra temne (z 72-odstotnim deležem kakava) in bele čokolade z bučnimi semeni in bučnim oljem. Izbor so sčasoma dopolnile še čokolade z ocvrto čebulo in bučnim oljem, s slivami in slivovim žganjem, z jabolki in cimetom ter nazadnje z rožmarinom. Sami domači, predvsem na Štajerskem znani okusi, ki jih kot skupni imenovalec povezuje ročno delo v vseh fazah izdelave! (Po naročilu vinarjev Santomas je nastala tudi čokolada Istrske sanje s figami in refoškom.) Da se je takšni strasti težko upreti, dokazuje uspeh na domačem trgu pa tudi izvoz, na primer v ZDA, medtem ko je najboljše bučno olje, potem ko je osvojilo najuglednejše restavracije, tudi v Ljubljani in drugod, kjer je bilo pred leti redek gost, našlo od doma najbolj oddaljene ljubitelje na Tajvanu.
Vrhunska olja s temno etiketo in zlato izpisanim logotipom Kocbek, ki so namenjena prodaji na tujih trgih, doma pa samo izbranim prodajnim mestom in darilnim kompletom, stisnjeno iz prečiščenih in strojno sortiranih bučnic brez vseh primesi. »Pri postopku toplega stiskanja se semena meljejo na prave kamne, kar da olju za odtenek temnejšo barvo, večjo gostoto in malenkost drugačen okus,« pojasni Gorazd in doda, da so olja, označena s svetlo nalepko in srebrnim logotipom, »prav tako narejena iz bučnic, ki ustrezajo hišnim merilom za predelavo. Pri postopku toplega stiskanja se semena za ta olja meljejo v valjčnem mlinu, kjer sta valja iz kovine.« Ta olja so namenjena gostincem ter domači prodaji in maloprodaji. Kjer se jih seveda da dobiti, saj se Kocbekovi s 40.000 do 50.000 litri bučnega, sončničnega in manjših količin orehovega ne uvrščajo med naše največje oljarje. Si pa toliko bolj prizadevajo za vrhunsko kakovost. S čokoladno Strastjo so nekaj posebnega – in bodo še bolj, ko bodo do konca izpeljali tudi načrte s testeninami in z milom z bučnim oljem.