VEGE & EKO

Ko je prazna shramba

Objavljeno 09. marec 2017 14.25 | Posodobljeno 25. februar 2017 13.30 | Piše: Beba Splichal

Do prvih poganjkov divjih špargljev, mlade špinače, tankega korenčka in regratove solate bo treba kuhati z malo več domišljije.

Vedno ista pesem: ko gre zima h koncu, pomladi pa še ni, je shramba vedno bolj prazna. Krompir kali in ni več užiten, jabolka smo pojedli in včeraj smo se lotili še zadnje hokaido buče. Razmere za kuharijo niso najboljše. Do prvih poganjkov divjih špargljev, mlade špinače, tankega korenčka in regratove solate bo treba kuhati z malo več domišljije. Tako sem razmišljala, ko sem bila pred kuharskim izzivom, kako pripraviti zanimivo in okusno jed iz skromne ponudbe spodnjih polic v hladilniku – to so tiste, kjer shranjujemo zelenjavo. V eni roki sem držala glavo zelja in v drugi prav tako, le da je bilo rdeče. Odločila sem se za rdeče. Všeč mi je njegova močna, izrazita barva, ki je pravzaprav bolj vijolična kot rdeča. Tako sem dobila navdih za recept. Spomnila sem se na oranžno barvo kurkume, ki prav tako ostane na prstih in predpasniku kot barva rdečega zelja. Sestavila sem riž, obarvan s kurkumo, in dušeno rdeče zelje ter dodala še haše iz sojinih koščkov v rdeči paradižnikovi omaki in skoraj iz nič je nastal barvit krožnik. Spomnila sem se musak, ki smo jih včasih pripravljali po balkanskih in grških receptih, poiskala stekleno posodo, ki gre lahko v pečico, zložila sestavine po plasteh, zloženec zapekla pod pokrovom in čez pol ure postavila na mizo.

Za ta letni čas smo imeli izjemno bogato in barvito kosilo.

Zloženec v treh barvah

Za štiri:

  • polnovreden (rjav) riž
  • rdeče zelje
  • drobni sojini koščki
  • osnova za zelenjavno juho (mešanica začimb)
  • čebula
  • česen
  • začimbe za zelje (cela kumina, mleta kumina, mlet koriander)
  • žlička sladkorja
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • čili v prahu
  • sojina smetana za kuhanje
  • žlička koruznega škroba
  • pol žličke kurkume


Riž operemo in namočimo za vsaj nekaj ur. S tem skrajšamo čas kuhanja, riž pa postane še lažje prebavljiv. Skuhamo ga v toliko vode, da vsa povre. Najlažje je, če jo sproti dolivamo, kolikor je treba. Riž nato pustimo na izklopljenem štedilniku, da se do konca napne.

Sojine koščke prelijemo z močno začinjeno vročo jušno osnovo in pustimo približno deset minut.

Zelje narežemo na trakove. Sesekljamo čebulo in česen. V kozici segrejemo olje in popražimo cele začimbe za zelje, nato karameliziramo sladkor in nazadnje popražimo še polovico pripravljene čebule. Dodamo zelje in začinimo z mletimi začimbami (sol, poper, koriander). Pokrito dušimo do mehkega, če je treba, dolivamo vodo po žlicah. Vsa tekočina naj povre, da je zelje brez omake.

Polnovredni rjavi riž je skoraj zdravilo, ne le živilo. V zdravi prehrani ga kuhamo vsaj enkrat na teden, da uravnamo prebavo in organizmu priskrbimo dovolj mineralov. Pomembno je, da ga pravilno pripravljamo: operemo, namočimo, odlijemo vodo in pristavimo v novi. Kuhamo počasi, pri blagi temperaturi, le toliko, da počasi vre. Tako pripravljen riž bo mehek, čeprav je polnozrnat. Skuhamo ga posebej, nato zmešamo z drugimi sestavinami v rižoto, solato ali juho.

image

V drugi kozici pripravimo sojine koščke. Na segreti maščobi popražimo čebulo, nato česen. Ko zadiši, stresemo v ponev namočene sojine koščke, popražimo in začinimo s paradižnikovo mezgo in čilijem.

Vklopimo pečico na 220 stopinj. V posodo s pokrovom naložimo najprej rdeče zelje, nato polovico riža, sojin haše in zaključimo z rižem. Vsako plast lepo poravnamo do roba in pazimo, da se ne pomeša s spodnjo plastjo.

Prelijemo s smetano, v kateri smo razmešali malo soli, kurkume za barvo in žličko koruznega škroba za zgostitev. Pečemo približno dvajset minut.

Deli s prijatelji