Za številne najljubša poletna osvežitev je zagotovo sladoled, že dolgo pa je ponudba med njimi presegla klasično čokolado, vaniljo in jagodo. Revija National Geographic je izbrala deset mest z najboljšim sladoledom, iz izbora pa lahko sklepamo, da sladoled obožujejo po vsem svetu.
Najbliže nam je najboljši sladoled, po mnenju okuševalcev National Geographica, sladoled v slaščičarni Perchè No!, ki se nahaja v Firencah. V slaščičarni, ki v prevodu pomeni Zakaj ne!, sladoled izdelujejo že od leta 1939, njihov izbor pa je raznolik. Najbolj prodajani okusi so sladoled z medom in s sezamovi semeni, zeleni čaj in sladoled z okusom kave s koščki čokolade. Slaščičarno boste v Firencah našli na ulici Via dei Tavolini.
Poleg slaščičarne v Firencah se je na lestvico uvrstila zgolj še ena evropska slaščičarna, in sicer v Köbenhavnu na Danskem. Tivoli Gardens je najbolj znana sladoledarna s stoletno tradicijo. Njihova specialiteta je sladoled na vaflju, kjer so štiri kepice prelite s sirupom, smetano in številnimi drugimi prilogami. Tivoli Gardens se nahaja v središču mesta, sladoled pa tam ponujajo od sredine aprila do konca septembra.
Na sladoled z letalom
Tri slaščičarne z najboljšim sladoledom na svetu se nahajajo v Združenih državah Amerike. Bombay Ice Creamery je v San Franciscu, znan pa je predvsem po indijskih sladoledih. V Philadelphii so štiri slaščičarne Capogiro Gelato, kjer se pohvalijo s svežino in pestro izbiro okusov, od madagaskarske burbon vanilje do tajskega kokosovega mleka. Tretje mesto v ZDA, kjer gredo prebivalci lahko na najboljši sladoled, je St. Louis v državi Misuri. V slaščičarni Ted Drewes Frozen Custard sladoled mešajo že od leta 1931.
Na lestvici so še slaščičarna Devon House v mestu Kingston na Jamajki, Helados Scannapieco iz Buenos Airesa, Ice Cream City v Tokiu, Glace v Sydneyju in slaščičarna v istanbulskem hotelu A’jia Hotel.