PIVO IN BURGER

Kdo peče najboljši burger v Sloveniji

Objavljeno 28. junij 2017 13.30 | Posodobljeno 28. junij 2017 13.30 | Piše: Blaž Kondža
Ključne besede: pivo burger

Burger v službi visoke kulinarike

Predelana in ocvrta hrana je bogata s transmaščobami.

Hitra prehrana ali gurmanski užitek? Vprašanje, ki se ti porodi ob pogledu na burger. Zadnja leta smo namreč deležni pravega razcveta lokalov, kjer vam spečejo takšen ali drugačen burger. Tu seveda ne mislim na obrate mednarodnih franšiznih verig s hitro prehrano, čeprav tu in tam tudi njihovi burgerji niso tako slabi. Vseeno pa so daleč od kulinaričnega presežka, kar pa tudi ni njihov primarni cilj. Sam ga vidim predvsem v tem, da zaradi standardov, ki jih zahteva franšiza, ponujajo obiskovalcu varno (in cenovno ugodno) prehrano na potovanju ne glede na državo. Tu ni cilj avantura za brbončice, ampak obrok, ki nas ne bo za več ur preselil v prostore, kamor gre še cesar peš.

Kdor išče, ta najde ...

Kdo peče najboljši burger v Sloveniji? Vprašanje, ki nima enotnega odgovora. Namreč vsak jedec ima svoj okus in preference. Burger, ki je zame vrhunec kulinarike, morda komu drugemu sploh ne bo všeč. Ko smo že pri piščevih preferencah: rad zaidem v Hood burger, k čemur pa gotovo pripomore tudi njegova ugodna lokacija. Všeč so mi tudi stvaritve Hot horsa in Lars & Sven Burgers. Takole na prvi pogled se mi zdi, da sta prav fanta, ki sta pred leti ustanovila Hood burger, spro- žila začetek razcveta lokalov za peko burgerjev. Ali pa smo zaradi njune zanimive zgodbe o tem, kako ekonomista na žaru pečeta mesne polpete in iščeta optimalno mešanico mesa in začimb, mediji postali pozornejši na to sceno.

Cube burger, Dežela okusov, Pop's Place Burger Bar, Rock & Brgr, Stari pisker, Kralj žara, Jack & Joe Steak & Burger Club, 7 Burger, Kavarna Tiskarna, Sorbara in Tokyo Piknik so le nekateri lokali, ki so se specializirali za peko burgerjev. Marsikateri med njimi so v razvoj receptov za svoje burgerje vložili veliko energije in znanja. Številčna konkurenca pa burgerskim lokalom nekako ne dovoli, da bi zaspali na lovorikah. Jasno je, da k uspehu lokala pomembno prispeva tudi njegova lokacija. Lahko pečeš še tako odlične burgerje, a če nimaš trga, je vse skupaj že na začetku obsojeno na propad. Gotovo so lokacije v mestnih središčih in ob nakupovalnih centrih dobra izbira, saj je tam frekvenca ljudi velika.

Gurmanska izkušnja

Če je burger iz multinacionalne verige predvsem v funkciji hitre prehrane, tega za jedi iz burgerskih lokalov ne moremo reči. V marsikaterem nas pričaka pravo kulinarično do- živetje z zanimivo kombinacijo sestavin, ki niso le bombica, mesna polpeta, list solate in rezina paradižnika. Polpeto lahko zamenja zrezek, namesto običajnega sira nas lahko v burgerju pričaka tisti s plemenito plesnijo.

Piko na i pri vsakem burgerju pa običajno da omaka. Ta mora biti takšna, da vse okuse poveže v pravo harmonijo. Stalna kakovost je ključna, zato mnogi ustvarjalci burgerjev stavijo na izbranega stalnega mesarja, ki jim dobavlja meso po njihovih željah, in svojega peka, ki jih peče bombetke po njihovem receptu. Namreč ni vseeno, ali bombetka že ob prvem ugrizu začne razpadati med prsti oziroma skoznjo priteče omaka. Hvalevredno je tudi to, da se velika večina odloča za nakup surovin za burgerje pri slovenskih kmetih in dobaviteljih.

Deli s prijatelji