ZA KOFETKARJE

Kava na sto in en način

Objavljeno 20. april 2014 11.00 | Posodobljeno 20. april 2014 11.00 | Piše: T. P.

Ekspreso. Podaljšana. Makjato. Bela. Ledena. Irska. Brezkofeinska in žitna kava. In še bi lahko naštevali. Vsakdo ima verjetno svojo priljubljeno različico temne tekočine, ki si je utrla pot že v vsak kotiček sveta. A seveda povsod s svojo najbolj razširjeno inačico.

Vse manj ljudi zajtrkuje doma.

In ker velik čar potovanj leži prav v okušanju za tisto deželo značilnih okusov, smo tokrat pokukali v bogato zakladnico različnih priprav kave po evropskih državah. Da jo boste lahko popili kot domačin.

Italija: naša zahodna soseda je prepredena s kavarnicami, kjer se kavo v prvi vrsti popije stoje in hitro. Izbiramo pa lahko med petimi najbolj priljubljenimi različicami. Espresso romano je ekspreso z rezino limone, ristretto je kratek ekspreso, macchiato pa ekspreso z le nekaj kapljicami mleka. Antoccino je iz enakih odmerkov ekspresa in spenjenega mleka, café marrocchino pa sestavljajo kratek ekspreso, merica sparjenega mleka in kakav v prahu.

Španija: pri Špancih kava, s katero morda zgolj poplaknejo manjši sladek prigrizek, nadomesti zajtrk, največ pa se odločajo med café bombon iz enakega deleža kondenziranega mleka in ekspresa, ter café con miel, ekspresom s sparjenim mlekom, medom in cimetom v prahu.

Portugalska: najbolj razširjeni sta kava galao, to je odmerek ekspresa s tremi odmerki spenjenega mleka, ter kava mazangra, ki je ekspreso z vodo z ledenimi kockami in stisnjenim sokom limone.

Avstrija: Evropa se je s kavo seznanila leta 1683, ko so Turki med begom z Dunaja za seboj pustili vreče kave. Značilna dunajska kava je dvojni ekspreso s stepeno smetano, wiener mélange pa skodelica ekspresa z jajčnim rumenjakom, dvema žličkama rjavega sladkorja in stepeno smetano.

Nemčija: priljubljeno ledeno kavo pripravijo iz instant kave, ki ji dodajo dve kepici sladoleda in stepeno smetano, posuto s čokoladnimi ostružki. Kavo pharisaer pa sestavlja četrt skodelice črne kave z dvema mericama ruma, kocko sladkorja in stepeno smetano.

Francija: najbolj razširjena oblika kave v eni najbolj obiskanih držav na svetu je café au lait iz enakih delov mleka in ekspresa.

Turčija: v deželi, kjer je bila nekdaj zakonska osnova za ločitev že dejstvo, če mož ni poskrbel za stalno poln vrč kave, pijejo turško kavo, ki jo pripravijo iz žličke mletih kavovih zrn, vrele vode in stroka kardamoma.

Grčija: nekateri raziskovalci so prepričani, da skodelica grške kave leži za dolgim življenjem prebivalcev tamkajšnjega otoka Ikaria. Frappe coffee, zaradi katerega naj bi Ikarijci v povprečju živeli deset let dlje od preostale Evrope, pripravijo iz instant kave, mrzle vode, ledenih kock in pene mleka.

Irska: vsem znana irska kava je skodelica kave, ki je obogatena s tremi žličkami irskega viskija, žličko rjavega sladkorja in rahlo stepeno polnomastno smetano.

Deli s prijatelji