FESTIVAL ZAČIMB

Kari osvaja svet

Objavljeno 11. februar 2014 15.15 | Posodobljeno 11. februar 2014 15.15 | Piše: B. K.

Že tretje leto zapored je k nam prišel Festival britanskega karija, ki ga Slovensko-bangladeška gospodarska zbornica v sodelovanju z britansko revijo Curry Life Magazine organizira v ljubljanskem hotelu Park.

Pet vrhunskih kuharjev iz indijskih restavracij po Veliki Britaniji je za slovenske brbončice pet dni pripravljalo kar 50 novih in tradicionalnih jedi. Da bomo laže dočakali karijev festival prihodnje leto, so nam na kuharskem tečaju zaupali tri recepte, ki jih z lahkoto pripravimo sami doma.

Piščančja korma

  • 250 g očiščenih piščančjih prsi, narezanih na večje kocke
  • klinčki, cimet, lovor in kardamom
  • velika čebula, drobno sesekljana
  • strok česna
  • košček svežega ingverja
  • kokosovo mleko
  • kokosova moka
  • smetana za kuhanje
  • mleti koriander, kumina in kurkuma
  • skodelica vode
  • 2–3 žlice olja (rastlinsko, olivno ali kokosovo)
     
  • Strok česna in košček olupljenega ingverja damo v sekljalnik in zmeljemo v gladko pasto. Razmerje česna in ingverja je vedno odvisno od vrste mesa, ki jo uporabljamo. Pri piščančjem zmešamo 40 odstotkov ingverja in 60 odstotkov česna. Če je meso trše, uporabimo več ingverja, saj ga ta mehča.
  • Nekaj koščkov cimeta, lovorjevih listov, klinčkov in celega kardamoma stresemo v večjo posodo, ki smo jo prej segreli. Začimbe bodo na vročini brez olja razvile močnejši vonj. Šele nato dodamo olje in na njem pražimo čebulo.
  • Potresemo s ščepcem soli in po eno čajno žličko mletega koriandra, mlete kumine in mlete kurkume ter po malem zalivamo z vodo.
  • Dodamo meso in po potrebi še vedno zalivamo z vodo.
  • Po želji dodamo žlico sladkorja in štiri ali pet žlic kokosove moke, nato pa vse skupaj zalijemo še z nekaj žlicami kokosovega mleka. Razmerje kokosove moke in mleka je odvisno od gostote kupljenega mleka in gostote omake, ki jo želimo doseči.
  • Omaki dodamo zvrhano čajno žličko česnovo-ingverjeve paste.
  • Po okusu še dodatno solimo ali sladkamo in dodamo nekaj žlic smetane za kuhanje (količino odmerimo po želji, lahko pa smetano povsem nadomestimo s kokosovim mlekom).
  • Omako pustimo, da še nekaj časa brbota, odstavimo pa jo, ko je meso tako mehko, da ga lahko raznežimo s kuhalnico.
  • Postrežemo s kuhanim rižem ali indijskimi kruhki.

Indijski ocvrti kruhki puri
image

  • polnozrnata pšenična moka
  • suhi kvas
  • sol
  • voda
     
  • V večji posodi zmešamo moko, čajno žličko suhega kvasa, ščepec soli in vodo, da dobimo testo, ki se ne lepi.
  • Pustimo počivati pol ure in ga nato spet pregnetemo.
  • Testo razvaljamo in narežemo na kroge v velikosti premera osem cm.
  • Kroge iz testa položimo v višjo posodo za cvrtje, kjer smo že segreli olje. Olja naj bo toliko, da se lahko kruhki napihnejo in razširijo, zaradi česar bodo puhasti in mehki.
  • Pečene položimo na papirnate brisače, da popijejo odvečno maščobo. Še tople postrežemo skupaj z različnimi vrstami karijev.

Pekoči piščančji kari

  • 250 g piščančjih prsi, narezanih na večje kocke
  • 3–4 lovorjevi listi
  • garam masala
  • kari in čili v prahu
  • manjša čebula
  • česnovo-ingverjeva pasta
  • skodelica vode
  • sok polovice limete
  • 2–3 žlice olja (rastlinsko, olivno ali kokosovo)
    image
  • V večji posodi segrejemo olje in mu dodamo lovorjeve liste. Pazimo, da se ne prižgejo. Ko začnejo oddajati aromo, dodamo 2–3 žlice česnovo-ingverjeve paste.
  • Primešamo drobno sesekljano čebulo in dodamo jedilno žlico karija v prahu in jedilno žlico garam masale ter polovico ali celo čajno žličko čilija v prahu (odvisno, kako pekočo jed imamo radi).
  • Vse skupaj na suho prepražimo in dodamo skodelico vode. Po občutku solimo in kuhljamo na srednji temperaturi, da se čebula zmehča. Nato povsem zmanjšamo vročino.
  • V drugi ponvi segrejemo olje in na njem pečemo piščančje kocke tako dolgo, da na zunaj pobelijo, v notranjosti pa so še vedno mehke in nekoliko surove.
  • Meso skupaj z oljem in sokom, ki ostane v ponvi, stresemo v lonec s karijevo omako, kjer ga tu in tam pomešamo in pustimo, da se brbotajoče skuha do konca. Omaka se mora medtem zgostiti.
  • Šele ko je dovolj gosta, stisnemo vanjo sok limete in jo postrežemo z rižem ali indijskimi kruhki. 
Deli s prijatelji