RESTAVRACIJA

Kantina istriana, Lucija

Objavljeno 24. avgust 2012 15.15 | Posodobljeno 24. avgust 2012 15.15 | Piše: Jože Splichal

V Kantini istriani na avtobusni postaji v Luciji se je Željko Milunovič iz vrhunske restavracije Torkla spustil v pripravo ribjih in mesnih ter vsakdanjih istrskih jedi.

Foto: Dejan Javornik

Željko Milunovič ima izkušnje z odlično restavracijo, saj je imel Torklo v Kortah, eno najboljših primorskih restavracij, zdaj pa se je preselil na avtobusno postajo v Luciji, kjer je odprl Kantino istriano: »Časi so težki, kriza je udarila z vso silo tudi v gostinstvu. Na srečo imam stare dobavitelje, zlasti ribiči so pomembni; kakovostna surovina je podobna tudi v takem tipu gostilne, kjer ljudje gledajo na vsak cent.«

In kaj lahko ponudijo v Kantini za 30 evrov? Degustacijski meni smo začeli s pozdravom iz kuhinje: ribjim namazom na popečenem toastu, zraven pa smo poskusili odprto svežo koprsko malvazijo letnik 2011, ki smo jo pili, primerno ohlajeno za visoke poletne temperature, tudi ob prvem krožniku, hobotnici v solati s svežim paradižnikom.

Imeli smo ribji meni; v takem izboru vsekakor ne sme manjkati kremasta rižota, ki so jo naredili s hobotnico. Ostali smo pri malvaziji, le da smo odprli buteljko malvazije domiana Franca Pucerja iz Nove vasi pri Sečovljah.

Hobotnica je bila rdeča nit tega degustacijskega menija, saj smo jo dobili še na tretji način, tokrat na žaru s popečeno zelenjavo in krompirjem ter popečeno polento.

Naslednji krožnik je dišal po preprostosti in okusnosti: čez popečene jakobove pokrovače (kapesante) je bil nastrgan poletni črni tartuf.

Končali smo s klasičnim jabolčnim zavitkom in kozarčkom sladkega muškata iz kleti Ingrid Mahnič.

Deli s prijatelji