RECEPT

Kakijeva pita iz polnozrnate pirine moke

Objavljeno 16. december 2013 15.30 | Posodobljeno 16. december 2013 15.30 | Piše: Špela Ankele

Mateja Tea Dereani je pripravila vegansko pito.

FOTO: Špela Ankele

Pred skoraj dvajsetimi leti je Ljubljančanka Mateja Tea Dereani vstopila v svet veganske prehrane. Leta 1995 je obiskala prvo kuharsko vegansko izobraževanje v Milanu. Kmalu zatem je začela voditi tečaje, pet let je delala v vegetarijanski restavraciji in napisala tri knjige z veganskimi recepti. Z veseljem se spominja januarja 2006, ko je v bohinjskem hotelu Zlatorog en teden vihtela kuhalnico za Heather Mills in njeno skupino 30 veganov, bivši ženi beatla Paula McCartneyja pa je tedaj pripravila tudi veganske torte, kajti Millsova je ravno med obiskom Slovenije praznovala rojstni dan. Trenutno Mateja Tea Dereani znotraj akcije Bio užitek, ki jo pripravlja Zveza združenj ekoloških kmetov Slovenije Biodar, seznanja slovenske šolarje z jedmi, ki nastanejo iz ekološko pridelanih živil. Ne samo eno, temveč kar dve kakijevi piti je pred kratkim naredila s pomočjo učencev osnovne šole Davorina Jenka v Cerkljah na Gorenjskem.

Za testo:

  • 35 dag polnozrnate pirine moke
  • 15 dag margarine iz nehidrogeniranih maščob
  • slab dl vode
  • pol čajne žličke soli

Za nadev:

  • 2,5 kg mehkih in sladkih kakijev
  • 5 čajnih žličk agarja
  • stevia po okusu (lahko tudi brez)

Priprava

  • Moko zmešamo s soljo.
  • Margarino s prsti razdrobimo med moko, nato dodamo vodo. Zamesimo testo.
  • Testo pečemo v pomaščenem in pomokanem pekaču dobrih 20 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
  • Medtem ko se testo peče, pripravimo nadev. Kakije olupimo in jim odstranimo peške, nato jih pretlačimo s paličnim mešalnikom ter po želji sladkamo s sevio. Dodamo še agar in dobro premešamo, da se porazgubijo grudice.
  • Pristavimo in mešamo, dokler zmes ne zavre.
  • Kakijev nadev polijemo po pečenem testu in dobro ohladimo. 

Sommelier Boris Gašparin predlaga h kakijevi piti sladko malvazijo. 

Deli s prijatelji