KULINARIKA

Kaj so jedli na zlatih globusih

Objavljeno 21. januar 2014 14.00 | Posodobljeno 21. januar 2014 14.00 | Piše: E. B.

Za nami so zlati globusi in tudi prva kulinarična predstava v razkošnem Hollywoodu: pod taktirko Sukija Sugiure je več kot 200 mojstrov pripravilo poslastice za 1500 imenitnih udeležencev.

Res da so oskarji najprestižnejša podelitev filmskih nagrad, a ko gre za kulinarično razvajanje, so udeleženci zlatih globusov običajno mnogo zadovoljnejši. Naj spomnimo, prvi slovijo po – sicer slastnem, raznovrstnem, nasitnem in zelo izvirnem – samopostrežnem baru v sklopu znamenitega plesa guvernerjev, drugi pa so obarvani mnogo bolj umirjeno in klasično, kakor v zlati dobi Hollywooda. Igralski zvezdniki namreč uživajo v tradicionalni večerji kar v dvorani, v kateri na oder stopajo ponosni nagrajenci, vseskozi pa jih spremljajo televizijske kamere, ki bleščavo dogajanje prenašajo na mrežo NBC. In medtem ko so radovedni gledalci napeto čakali predvsem na napete izide, duhovite skeče in pa seveda razkošne in elegantne kreacije, so ljubitelji dobre hrane in gastronomski strokovnjaki kritično ocenjevali predvsem vsebino krožnikov. Pa pokukajmo še mi, s čim so se nasitili in posladkali udeleženci prvega letošnjega velikega filmskega in televizijskega cirkusa.

image
Chef Suki Sugiura je tudi letos sestavil odličen jedilnik. 

Naj še pojasnimo, kuharsko ekipo veličastnega nedeljskega dogodka v Beverly Hiltonu, 71. zlatih globusov, je znova vodil Suki Sugiura: njegova desna roka je bil Chris O'Connell, mojster za sladice pa Thomas Henzi. Trojica je najprej navdušila s predjedjo iz jajčevca, popečenega na žaru, suhih paradižnikov in humusa iz pinjol na zapečenem paradižniku, pa še feta sirom, granatnim jabolkom in zelišči na pita kruhu, pokapljanem z oljčnim oljem. Glavna jed je na krožniku okusno povezala dušena goveja rebra, polnjena s sredozemskimi začimbami, in na hitro popečen prekajen file atlantske postrvi, s špinačnim ragujem in paradižnikovo omako, za vse več vegetarijansko usmerjenih zvezdnikov, kot so Jessica Chastain, eden od zmagovalcev večera Jared Leto in Joaquin Phoenix, pa so mojstri kulinarike pripravili jajčevec, popečen na žaru, na sezamovi pasti, in solato z bulgurjem, paradižnikom, kumarami, peteršiljem, meto, čebulo in česnom, zabeljeno z oljčnim oljem, limonovim sokom in soljo. In za konec? Mandljev biskvit z mangom in vaniljevo kremo!

Moët & chandon v potokih

Nedvomno kulinarična poslastica za vse okuse in seveda petične zvezdnike, ki so bili nad izbiro znamenitega Sugiure menda navdušeni. »V izjemno čast in veselje mi je bilo znova sestavljati jedilnik za zlate globuse, za 1500 ljudi, in sodelovati z ekipo več kot dvesto nadarjenih kuharjev,« je ob razkošnem dogodku povedal chef, ki za kulinarične užitke na znameniti podelitvi skrbi že vrsto let. In ne pozabimo, nobeden od gostov ni bil niti žejen: moët & chandon je tekel v potokih, zvezdniki so nazdravljali tudi s posebnim koktajlom, ki so ga letos poimenovali golden night (zlata noč) in ki ga sestavljajo penina, hruškovo žganje in sirup s kardamomom, ni pa manjkalo niti kave in organskega čaja.

 

Deli s prijatelji