Paprika zagotovo spada med eno izmed najbolj priljubljenih vrst zelenjave v poletnih mesecih. Na izbiro imamo zelene, rdeče in rumene pa tudi oranžne in celo vijoličaste. Paprika spada med hrano, ki jo ima rada večina ljudi in brez katere tudi jaz ne bi več znala pripraviti popolnega poletnega kosila. V Srednji in Južni Ameriki jih uporabljajo že več kot 9.600 let, v Evropo pa jih je leta 1493 prinesel Krištof Kolumb. Njihova priljubljenost iz leta v leto narašča, odlične so tako kot dodatek h glavni jedi, rahlo popečene, surove v solati, jaz pa jih zelo rada jem kar kot samostojno jed, popečene na žaru.
Po svetu več kot 50 vrst
Paprike so izvrstne, saj jih kar v 92 odstotkih sestavlja voda. V 100 g paprike je okoli 6 g ogljikovih hidratov, 1 g beljakovin, 0,3 g maščob in 1,2 g vlaknin. So izvrsten vir vitaminov A, C in B6, B2, B3, B5, B8, vitaminov K ter mineralov mangana in magnezija. Bolj je paprika zrela, več vitaminov in mineralov vsebuje.
V njej je kar štirikrat več vitamina C kot v pomaranči in več kot 30 različnih karotenoidov. Skupek vitaminov A in C ter karotenoidov ji daje izjemno antioksidativno vrednost.
Paprike so odlične za vid, sploh zaradi karotenoidov, ki jih vsebujejo. Zeaksantin je tisti, ki preprečuje izgubo vida in degeneracijo makule, zaradi antioksidativnega delovanja pa ščiti pred poškodbami zaradi UV-sevanja.
Vitamin A v papriki prav tako preprečuje nočno slepoto in pomaga izboljšati zdravje vida. V eni študiji so dokazali, da uživanje paprike zaradi visokih vsebnosti vitamina C pomaga zmanjšati nastanek raka na prostati. K temu so prispevale tudi velike vsebnosti vitamina A oz. retinola, skupaj z likopenom in drugimi karotenoidi. Paprika pa se je izkazala tudi kot odlična preventiva pred drugimi vrstami raka, saj vsebuje do kar 300 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu C.
Na paprike ne smete pozabiti še posebno tisti, ki se ne želite hitro postarati, saj vitamin C pomaga pri tvorbi kolagena, glavnega proteina, ki je v telesu potreben za zdravje kože, las, nohtov pa tudi kosti, sklepov, žil in notranjih organov. Za sijoč in lep ten kože, ki si jo sploh v teh poletnih dneh vsi želimo, so paprike pravilna izbira. Odlične so tudi pri preprečevanju gubic in sončnih peg.
Še posebno se jih priporoča svetlopoltim ljudem, saj pomagajo pri nadziranju proizvodnje melanina ali pri tistih, ki imate težave zaradi hiperpigmentacije. Zaradi protibakterijskega delovanja pa so paprike odlična izbira za vse, ki imate težave z nečisto in aknasto kožo.
Paprika zaradi vsebnosti vitaminov B, sploh B6, pomaga pri preprečevanju izpadanja las, železo pa poskrbi za njihovo dolžino. Prav tako jo priporočam vsem ženskam, ki imate težave s PMS, nerednimi menstruacijami, dolgimi in močnimi krvavitvami ter se spopadate s čezmernim stresom.
Paprike pa so zaščitnice spanja, saj vitamin B6 pomaga pri nastanku melatonina, spalnega hormona, udeležen pa je tudi v procesu sreče, saj spodbuja tvorbo hormona sreče, serotonina, prav tako so odlična izbira za hujšanje, saj spodbujajo delovanje metabolizma. In ne pozabite, vedno izberite ekološko pridelane paprike in si tako zagotovite vsa pomembna hranila, ki jih vsebujejo.
In moje današnje kosilo ...
Polnjene paprike s proseno kašo Potrebujete:
Za preliv:
Priprava: Paprikam odrežite vrhove in izdolbite semena. Na kokosovi maščobi popražite koščke bučke, dodajte odcejeno proseno kašo, narezane paradižničke, malo bazilike in soli. Na hitro pokuhajte in zalijte s kokosovo smetano. Z maso nadevajte izdolbene paprike in jih prestavite na pekač, obložen s peki papirjem. Zapecite pol ure na 180 °C. Pečene paprike prestavite na krožnik in prelijte z mešanico pelatov in origana. |
»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«