ALJA DIMIC

Kaj bom danes jedla? Hruške

Objavljeno 18. november 2017 13.30 | Posodobljeno 18. november 2017 13.30 | Piše: Alja Dimic

Hruške so odlične za prebavo, saj je v njih zelo veliko vlaknin, ki izboljšujejo zdravje prebavnega trakta.

Hruške so tudi nedvomno odlična izbira za vse, ki imate težave s kostmi, z osteoporozo, ki se spopadate s težavami s kožo in neukrotljivimi lasmi. Foto: Thinkstock

Ali veste, da so hruške sadež, ki ravno v tem letnem času okrepi delovanje pljuč? Kadar so pljuča šibka in ne delujejo dobro, se vanje naseli vlaga, kar je razlog za kašljanje, virusna in bakterijska obolenja. Ne le da so hruške res dobrega okusa, vsebujejo hranila, ki jih v tradicionalni medicini uporabljamo že tisoče let – pestro zakladnico vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih pomembnih organskih spojin, med njimi največ vitaminov B-kompleksa, vitamina C in K pa tudi magnezija, bakra, cinka, kalija, mangana ter železa. Hruške so odlične za prebavo, saj je v njih zelo veliko vlaknin, ki izboljšujejo zdravje prebavnega trakta, odstranjujejo zastale strupe in pripomorejo k hitrejšemu potovanju blata skozi prebavila. Preprečujejo zaprtje, prav tako drisko. Vlaknine nas med drugim ščitijo pred rakom in visokim krvni tlakom, pomagajo pri hujšanju, preprečujejo prehiter dvig sladkorja v krvi in znižujejo visok glikemični indeks živil.

Hruške so bogate tudi z antioksidanti, ki se bojujejo proti prostim radikalom, ki povzročajo notranja vnetja, uničujejo zdrave celice ter pospešujejo staranje. Vitamina C in A, pa tudi betakaroteni, kot sta lutein in zeaksantin, prav tako delujejo močno protivnetno. Antioksidanti poleg tega skrbijo za zdrav imunski sistem ter delujejo protirakavo, sploh pri raku črevesja, dojke, prostate in pljuč. Prav tako preprečujejo virusna in bakterijska obolenja ter pomagajo preprečiti prehladna obolenja. Hruške vsebujejo veliko kalija, ki ima pomembno vlogo pri varovanju srca, znižuje krvni tlak, zmanjšuje obremenitev srca in ožilja. Pospeši potovanje krvi po žilah, naredi jih bolj prožne in pretočne ter otežuje nastajanje strdkov. Povečuje pretok krvi v vse dele telesa ter jih napolni s kisikom. Ohranja hidriranost telesa in skrbi za pravilno delovanje vseh telesnih funkcij. Vitamin C sodeluje pri nastajanju kolagena, ki je bistvena sestavina vseh vezivnih tkiv, kože, las, nohtov, oči, sklepov in kosti – brez njega bi razpadli –, hkrati pa ima zelo pomembno vlogo pri vseh procesih staranja.

Tudi vsem tistim, ki imate težave s pomanjkanjem železa, ste anemični in brez energije, bodo hruške z obilico bakra in železa pomagale pregnati utrujenost in tesnobo. Prav tako baker olajša in pospeši absorpcijo drugih mineralov, poveča se tudi sinteza rdečih krvnih celic. Ker je železo pomemben del hemoglobina, so hruške odlična izbira za vse, ki jim ga primanjkuje.
Med drugim hruške preprečujejo izgorelost, utrujenost, kognitivne okvare, mišično oslabelost in okvare organskega sistema. Vsebujejo tudi folno kislino, ki je obvezna za zdrav razvoj nevralne cevi pri novorojenčkih. Številne koristi hrušk so močne protivnetne sposobnosti, še posebno pri artritisu, revmi, protinu in drugih telesnih vnetjih. Hruške so tudi nedvomno odlična izbira za vse, ki imate težave s kostmi, z osteoporozo, ki se spopadate s težavami s kožo in neukrotljivimi lasmi. In moja današnja poslastica? 


image

Potrebujete:

* 390 g namočenih mandljev in indijskih oreščkov
* 200 g namočenih medjool datljev
* malo vanilje v prahu

Za nadev:
* 4 hruške
* 200 g namočenih medjool datljev
* 250 g namočenih indijskih oreščkov
* 3 žlice kokosove maščobe
* malo cimeta v prahu

Priprava:
V blenderju do gladkega zmeljite oreščke, datlje, limonino lupinico in vaniljo ter razporedite na dno tortnega pekača. Prav tako v blenderju do gladkega zmeljite vse sestavine za nadev in jih razporedite čez tortno osnovo. Potresite s kokosovim čipsom in pustite v hladilniku vsaj pet ur.

image

»Preberite več v Suzy, novi tabloidni reviji Slovenskih novic, ki izide vsak petek. Najdete jo v bližnji trafiki, še bolje pa bo, če se nanjo naročite in jo boste dobili v svoj nabiralnik. Pišite nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma pokličite brezplačno številko 080 11 99.«

Deli s prijatelji