TRENDI

In kaj bo v kulinariki letos najbolj v modi?

Objavljeno 13. januar 2014 15.30 | Posodobljeno 13. januar 2014 15.30 | Piše: U. S.

Trendovska bosta čaj in kokos, odkrivali bomo nova starodavna žita, prisegali na brezglutenska in lokalno pridelana živila, še vedno je v modi vegetarijanstvo.

Sladice bodo grižljajčki, najboljši bodo sladoledni sendviči.

Leto 2013 je bilo izjemno in omamno, ko govorimo o hrani. Nesporno je bil največji zmagovalec lanskega leta cronut, hibrid med krofom in rogljičkom, ki se ga je domislil mojster Dominique Ansel iz New Yorka: zaradi njega so številni zjutraj več ur stali v vrsti. In čeprav je vedno nehvaležno, če že ne nemogoče, napovedovati prihodnost, to počnemo vsako leto: v začetku ugotavljamo, kakšne bodo tokratne prehranjevalne smernice. In letos ni nič drugače.

Poznavalci pravijo, da bo trendovski čaj: lističi v predjedeh, desertih in seveda koktajlih. Oreški sicer niso novost, a ker je harvardska študija dokazala, da tisti, ki jih jedo, živijo dlje, bodo verjetno postali priljubljen prigrizek. Tudi kokos je in: poiščite ga v obliki sladkorja, moke in tudi kisa.

Vrnimo se v prihodnost se nadaljuje

Obstaja še kdo, ki ni slišal za kvinojo? Ta je bila lani izjemno priljubljena, skoraj tako kot paleodieta. No, trend Vrnimo se v prihodnost za zdravje se bo letos seveda nadaljeval. Zdaj že vseprisotnima piri in kvinoji se bodo pridružila nova starodavna žita: do konca leta bomo pravi poznavalci oljne kadulje, na primer, pa tudi tefa (žito, ki izvira iz severovzhodne Afrike in jugozahodne Arabije, že stoletja ga gojijo v Etiopiji, drugi pa ga komaj poznamo). Priljubljen bo tudi zato, ker je brez glutena, prav slednje bo in v letošnjem letu: tisti, ki imajo alergijo na hrano, bodo imeli vse manj težav s prehranjevanjem v restavracijah, saj bodo te na svoje jedilnike uvrstile vse več brezglutenskih jedi, tudi testenine.

Zelenjavi letos kraljuje cvetača, kralj sladic pa je sladoledni sendvič.

Vegetarijanstvo ni več samo za vegetarijance, zelenjava bo še naprej spodrivala meso, temu je na krožnikih namenjenega vedno manj prostora. Sicer pa: tudi tisti, ki sicer prisegajo na meso, si vsaj enkrat na teden privoščijo obed brez njega. In ko smo ravno pri zelenjavi – letos bomo prisegali na cvetačo. Večinoma iz nje pripravljamo juho, a ima ta lepa zelenjava, bleda sestrična brokolija, v resnici ogromen potencial: lahko jo skuhamo in iz nje naredimo pire, lahko jo pečemo v pečici ali na žaru, dušimo, postrežemo kot prilogo ali solato, začinjeno z zelišči, kisom in oljem.

Restavracije z lastnim vrtičkom na dvorišču

Jejmo lokalno bo dobilo nove razsežnosti: številne restavracije so že ali pa še bodo poskrbele za vrt – v zadnjem delu dvorišča ali pa kar na strehi. In ko smo ravno pri restavracijah: gostje bodo hoteli manj, torej manj stroškov in manj trošenja, odlična ideja in rešitev so manjši obroki (ki se med drugim ne bodo poznali na trebuhu). Vse bolj se bomo vračali k zajtrku, ne nazadnje strokovnjaki že dolgo poudarjajo, da brez njega ne bi smeli začeti dneva. No, letos se bodo obveznemu svežemu sadju pridružile beljakovine, večkrat bomo torej jedli jajca ali pa polnomastni (grški) jogurt.

Še med pijače pokukajmo: letos bomo pili lokalno pridelano pivo, vino in žgane pijače, priljubljene bodo starane v sodih prav tam, torej v restavracijah in barih, barmani bodo pri mešanju koktajlov uporabljali sveže sestavine in se tako skorajda spogledovali s kulinariko. Tisti, ki ne marajo alkohola, bodo pili doma narejene sokove in posebne ledene čaje ter kokosovo vodo.

In sladice? Majhni bodo, grižljajčki. Popularni so piškoti – na tisoč načinov in v tisočerih oblikah. In sladoledni sendvič. Z obveznim doma narejenim sladoledom! Morda s čajnimi lističi.

Deli s prijatelji