RECEPT

Jurka Magdič: sirovi štruklji

Objavljeno 20. oktober 2012 15.40 | Posodobljeno 20. oktober 2012 15.42 | Piše: S. N.

Kuhar tedna tokrat postreže s sirovimi štruklji.

Foto: Špela Ankele.

Jurka Magdič z možem Tomijem od leta 1984 vodi gostilno Ančka v Šenčurju, dobrojedcem od blizu in daleč ljubo predvsem zaradi štrukljev. Zgodbo o družinski gostilni je začela pred 42 leti pisati Jurkina mama Ančka Rup. Poleg zakoncev Magdič sta v znano gorenjsko gostilno, kjer pripravljajo domače jedi, vpeta še njuna hči Jurka, ki dela v strežbi, in sin Marko, kuhar. Na Ančkinem jedilniku so zraven sladkih sirovih, ki jih je pripravila kuharica tega tedna, še ajdovi štruklji z orehi, čokoladni, slani sirovi in drobnjakovi, takole na jesen pa goste razvajajo še s kostanjevimi.

Sirovi štruklji za 4 osebe

Testo:

  • 30 dag bele moke
  • 1,8 dl mlačne vode
  • sok četrt limone
  • 2 žlici jedilnega olja
  • malo soli


Nadev:

  • 1,2 kilograma skute
  • 3 dl sladke smetane
  • 2 jajci
  • 6 žlic sladkorja
  • 10 dag pšeničnega zdroba
  • šcepec soli

Sestavine za testo dobro zmešamo, oblikujemo hlebček in ga pomažemo z oljem. Pol ure naj počiva na sobni temperaturi. Na pomokanem prtu hlebček tanko razvaljamo in nato previdno še nekoliko razvlečemo. Sestavine za nadev gladko zmešamo in jih enakomerno razporedimo po razvlečenem testu. S pomočjo prta zvijemo v štrukelj. Štrukelj položimo na prtič oziroma kuhinjsko krpo iz blaga in ga rahlo zavijemo vanj. Krpo na obeh straneh zavežemo z nitko (ali zapremo z lesenimi kljukicami za perilo, kot to počnemo pri Ančki). Previdno položimo v slan krop. Kuhamo 25 minut. Ko je štrukelj kuhan, ga razrežemo, posladkamo in zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu. Sommelier Boris Gašparin k sirovim štrukljem priporoča vino šipon. 

Deli s prijatelji