IDEJA ZA KOSILO

Juha z okusom tartufa, rižota in bavarska torta

Objavljeno 27. november 2015 14.00 | Posodobljeno 27. november 2015 14.00 | Piše: Janko Mavec

Ana Starc Žagar v domači krušni peči pripravi izjemno pico in kruh, rada se loti jedi na žlico in različnih ribjih jedi.

Ana Starc Žagar je ravnateljica Erudio Višje strokovne šole, ki ponuja dvanajst višješolskih, strokovnih, javnoveljavnih programov. Med njimi je tudi program gostinstvo in turizem, kamor se vsako leto vpiše več mladih slušateljev, saj lahko vzporedno s študijem pridobivajo dragocene delovne izkušnje, kar je več kot dobrodošlo pri iskanju zaposlitve. Ravnateljica bi rada ustanovo povezala tudi s kakšno sorodno šolo v tujini, saj bi tako še bolj dvignili strokovno raven. Je odlična kuharica, kar je dokazala s pripravo kosila za štiri lačne (s torto se lahko posladka osem ljudi), v domači krušni peči pripravi izjemno pico in kruh iz različnih vrst moke. Rada se loti jedi na žlico, kot sta ričet, jota, in različnih ribjih jedi. Na potovanjih v tujini si z družino obvezno ogleda tržnico in še bolj spozna tamkajšnje okolje in kulturo.

Juha z okusom tartufa

  • 300 g krompirja 0,12 €
  • 1 čebula 0,20 €
  • 1 korenje 0,18 €
  • 1 žlica olja 0,08 €
  • 1 žlica tartufate 1,80 €
  • 1 dl sladke smetane 0,30 €

Skupaj: 2,68 €

Čebulo na drobno nasekljamo in prepražimo na olju. Dodamo narezano korenje in krompir, ki smo ga prej olupili in narezali na kocke. Prepražimo in zalijemo z vodo ter kuhamo do mehkega. Nato ga zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo sladko smetano, premešamo, dodamo žlico črne tartufate, znova premešamo, še za minuto pokuhamo in postrežemo.

Rižota

  • 240 g riža 0,40 €
  • 1 čebula 0,20 €
  • 1 korenček 0,18 €
  • 1 žlica masla 0,35 €
  • 300 g teletine 2,40 €
  • 1 žlica olja 0,08 €
  • peteršilj
  • sol, poper

Skupaj: 3,61 €

Na olju prepražimo nasekljano čebulo in korenje. Dodamo na majhne kose narezano teletino in jo podušimo. Po potrebi zalivamo z vodo. Dušimo toliko časa, da se meso zmehča, in dodamo oprani riž. Premešamo in nekoliko popražimo, nato zalijemo z vodo, ki naj je bo za trikratno težo riža. Začinimo in pazimo, da ne razkuhamo. Pred koncem vmešamo maslo, saj bo rižota tako bolj kremasta, in posujemo z nasekljanim peteršiljem. Postrežemo in po želji dodamo nariban parmezan.

Bavarska torta

Za osem ljudi:

Biskvit

  • 4 jajca 0,56 €
  • 160 g moke 0,10 €
  • 160 g sladkorja 0,16 €
  • 1 pecilni prašek 0,18 €
  • 70 g mletih orehov 0,56 €
  • maslo za pekač 0,30 €

Krema

  • 4 dl mleka 0,32 €
  • 300 g kokosove moke 2,40 €
  • 1 limona 0,30 €
  • naribana lupina ene limone
  • 3 listi namočene želatine 0,35 €


Skupaj: 5,23 € 

Vse sestavine za kremo zmešamo in vanjo dodamo namočene lističe želatine. Ohladimo. Medtem zmešamo vse sestavine za biskvit in maso stresemo v namaščen okrogel pekač. Pečemo od 15 do 20 minut na 175 stopinjah Celzija. Biskvit ohladimo in prerežemo na pol. Spodnji del prelijemo s kremo in čezenj položimo zgornji del. Postavimo na hladno.

Kosilo za 4 osebe: skupaj 11,52 €











 

Deli s prijatelji