Lokalne jedi, četudi znamenite idrijske žlikrofe, rad pripravi z malce navdiha, prisega na mediteransko kuhinjo: preprosto in čistih okusov, toda iz prvovrstnih sestavin, kombinira pa po svoje. To je filozofija Sadmirja Talića, chefa kuhinje idrijske restavracije Jožef v hotelu Jožef sredi mesta. Talić se je izpopolnjeval predvsem v nekaterih vrhunskih italijanskih restavracijah, kjer se je naučil, da se je tudi z očmi in zato prisega na estetsko dovršenost krožnikov.
Degustacijski meni, ki ga je izbral za predstavitev, se je začel z dimljeno soško postrvjo na motovilcu, kislo smetano z drobnjakom in lososovim kaviarjem, ki ga je spremljala rebula Valterja Mlečnika (Vipavska dolina, letnik 2007).
Mediteran je skočil na naslednji krožnik: mini kalamari na rumeni polenti s sirom ter paradižnikov gazpačo, zraven pa še eno vino iz Vipavske doline: Batičev rose letnik 2009.
Žlikrofi z zajčkovim ragujem
Za poklon tradiciji so poskrbeli domači žlikrofi z zajčkovim ragujem in sirovo čipko. In še mimogrede: v Jožefu prav zdaj pridobivajo certifikat za originalne idrijske žlikrofe. K žlikrofom so po vino skočili na Kras, v Dutovlje, k Jošku Renčelu: beli cuvee letnik 2008.
Ribe so Talićeva kuharska ljubezen. Če je za uvod posegel v lokalno okolje, v bližnjo Sočo, se je za glavno jed ponje odpravil v morje, dodal pa ji je nekaj sezonskega pridiha. Torej: tun v skorji črnega popra (oster zunanji rob, nežno popečena notranjost fileja), ki so ga spremljali sotirani šparglji in mlad popečen krompirček. Vinska spremljava: modri pinot letnik 2009 iz kleti Vinakoper.
Sladica je bila lahka in osvežilna hrustljava mandljeva zmrzlina na karamelni kremi, v zmrzlino pa je bil zapičen sezamov piškot. Kozarec sladkega vina iz sušenega grozdja čarvina letnik 2004 je bil iz kleti Čarga iz vasi Pristavo v Brdih.
Dobro je vedeti
Vojkova 9a
5280 Idrija
Tel.: 00386(0)8 20 04 250 ali 00386(0)5 37 50 650
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Urnik: Vsak dan od 11. do 15. in od 18. do 22. ure.
Sedeži: 60
Degustacijski meni: 5 hodov 30 evrov brez vina.
Vinska klet: Imajo lastno vinoteko Jožef, 75 etiket.
Kreditne kartice: Vse