SLASTNO

Jesenska kostanjeva torta

Objavljeno 21. oktober 2014 14.30 | Posodobljeno 21. oktober 2014 14.30 | Piše: Beba Splichal

Nekaj sladkega za jesenske dni.

Foto: Hana Splichal

Pravi kostanj je rahlo ploščat in ima na koncu repek in se zelo razlikuje od divjega kostanja, ki je okrogel. Tako si lahko na sprehodu po gozdu sami naberemo košarico. Preden ga skuhamo, pogledamo, ali ima na lupini luknjice, tisti plodovi so namreč črvivi. Kuha se kakšno uro, lupljenje pa je precej zamudno. Pravi kostanj bi lahko jedli tudi surov oziroma presen. Iz njega izdelujejo kostanjevo moko, iz katere v Italiji pečejo znano torto castagnaccio.

Pripravimo, preden začnemo: model za torto, obložen s papirjem za peko.

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi zmešamo mlete lešnike, obe vrsti moke, sladkor in pecilni prašek. Prilijemo olje, mleko in jabolčni sok. Dodamo limonino lupinico in dobro zmešamo. Vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 40 minut. Pustimo, da se ohladi v modelu.

2. V manjšo kozico stresemo fige, jih prelijemo s toliko vode, da so pokrite, in kuhamo pol ure. Počakamo, da se ohladijo. Odstranimo peclje in fige zmešamo v blenderju.

3. Kuhan in očiščen kostanj zmešamo z javorjevim sirupom in toliko sojinega mleka, da nastane gost pire.

4. Lešnikov biskvit prerežemo na pol. Spodnjo polovico postavimo na servirni krožnik. Premažemo s figovim nadevom. Kostanjev pire razdelimo na dva dela. Z enim delom namažemo zgornji del biskvita in ga z namazano stranjo položimo na figov nadev. Z drugo polovico kostanjevega nadeva premažemo torto po vrhu in tudi obod. Okrasimo z nalistanimi suhimi figami.

Sestavine

Testo:

  • 100 g lešnikov
  • 150 g bele pšenične moke
  • 250 g črne moke
  • 200 g sladkorja
  • vrečka pecilnega praška
  • 100 ml stopljene kokosove maščobe
  • 100 ml sojinega mleka
  • 350 ml jabolčnega soka
  • naribana lupinica ene eko limone


Nadev:

  • 300 g suhih fig
  • 500 g kuhanega očiščenega kostanja
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • sojino mleko
Deli s prijatelji