POULIČNI GRIŽLJAJI

Jesenska ideja za zajtrk

Objavljeno 28. november 2015 09.30 | Posodobljeno 28. november 2015 09.30 | Piše: Anka Peljhan

Dišeče jesenske dni lahko obarvamo z aromatičnimi začimbami, kot so cimet, piment in klinčki.

Kako diši jesen! Ko bi njene vonje lahko ulovili v kozarček in jih le postopoma spuščali ven v naše vsakdanje zadovoljstvo. Vreme nam nedvomno pri tem pomaga, saj sončni dnevi grejejo naravo in njene plodove, kar bi mrzla zima hitro ukrotila. Navajeni smo, da govorimo o dišeči pomladi, pa vendar pozabljamo na zrelo sadje, še posebno če gre za kombinacijo aromatičnih začimb. Strinjam se, da prekaša spomladansko cvetje. In še nekaj: vonjave omenjenih sestavin lahko obogatimo z užitki več čutil, kot so npr. brbončice. Kaj lepšega! Že otroke učimo, da nosek pove, kar bo jeziček začutil takoj zatem, ali pa je le strogi nadzornik nad vnosom neznanih snovi v usta.

Ko govorimo o z jesenjo in pozneje z zimo sovpadajočih začimbah, verjetno pri večini od nas v ospredje stopi cimet. Čeprav seveda ni edini, je najbolj agresiven v jedeh ali napitkih, povezanih s sadjem. Večina odjemalcev ga hvali med hrustanjem jabolčnega zavitka ali srkanjem kuhanega vina, nezavedajoč se, kakšno vlogo igra pri našem zdravju, splošnem počutju, da ima prste vmes pri zagotavljanju dodatne energije, da preprečuje vnetja ali preprosto jača organizem. Od farmacije, barvnih učinkov, aromaterapij, za zunanjo in notranjo uporabo. Redko najdemo kuhinjo na svetu, ki ga ne bi uporabljala, in zdi se, kot da je udomačen povsod tam, kjer je na sporedu v sladkih ali manj sladkih, ponekod tudi slanih različicah, čeprav prihaja z vzhoda kot večina začimb. Pri nas ga najpogosteje zalotimo v družbi jabolka, ki za vse, ki jabolka uživajo le obdelana, dobiva neki značilen celostni okus in postaja nepogrešljiv. Vendar po pameti! Vsaka snov v preveliki količini lahko telesu tudi škodi, zato ga uporabljajmo z občutkom, da sestavine ohranijo svojo identiteto.

Jesenski kozarček za dva

  • 30 dag zrnaste skute
  • pol dl mleka
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlica sladke in 1 žlica kisle smetane
  • 3–4 sočna jabolka
  • 6–8 suhih sliv
  • 1 dl vinjaka
  • 1 limona
  • ščepec pimenta, cimeta in mletih klinčkov
  • cimetove palčke

Priprava:

  • V posodi zmešaj skuto z mlekom in kislo smetano.
  • Sladko smetano stepi in jo za nekaj časa daj v hladilnik.
  • Slive izkoščiči in jih nasekljaj na izjemno drobne koščke.
  • Namoči jih v vinjak vsaj za 1 uro.
  • Jabolka naribaj in jih zmešaj z vaniljevim sladkorjem ter prelij z limonovim sokom.
  • Limonino lupinico naribaj med jabolka ter dodaj začimbe.
  • Po okusu dodatno sladkaj.
  • Na dno kozarčka položi odcejene in namočene suhe slive.
  • Čez naloži žlico skutne mase.
  • Dodaj žlico sladke smetane.
  • Prek posuj maso naribanih jabolk.
  • Cimetovo palčko lahko uporabiš namesto žličke ali le za dekoracijo.
  • Povrhu lahko pokapljaš z vinjakom, v katerem so se namakale slive. 
Deli s prijatelji