RECEPTI

Jedi s kruhom

Objavljeno 25. september 2015 15.00 | Posodobljeno 25. september 2015 15.00 | Piše: K. C.

Do zadnje drobtinice

Mleta goveja pečenka

Po statistiki konča v smetnjakih ogromno kruha, ki je prestar za uživanje ali celo plesniv. Navadimo se raje to osnovno živilo pojesti oziroma porabiti v dveh dnevih, kakor priporočajo tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Ponujamo nekaj preprostih, a dobrih idej, kako.

Mleta goveja pečenka

  • 750 g mlete govedine
  • velika čebula
  • 4 male žemlje od prejšnjega dne
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajci
  • 2 čajni žlički mlete sladke paprike
  • ščepec soli
  • ščepec črnega popra
  • čajna žlička posušenega majarona
  • jedilna žlica ostre gorčice
  • čajna žlička jedilnega škroba


Mleto govedino damo v posodo in potresemo z drobno sesekljano čebulo.

Pripravimo mešanico mleka in vode v razmerju 1 : 1, v njej 20 minut namakamo žemljice.

Namočene žemljice dobro ožamemo, skupaj z jajci, mleto papriko, soljo, poprom, majaronom in ostro gorčico jih dodamo mletemu mesu.

Dobro premešamo in po potrebi še začinimo.

Namastimo ustrezen pekač in vanj položimo oblikovano mleto pečenko.

Z navlaženimi rokami jo gladko poravnamo.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj Celzija, v njej nato okoli eno uro pečemo pečenko.

Občasno na dno pekača zlijemo malo vode, da pečenko odlepimo, s tako dobljenim sokom pa jo prelijemo.

Pečeno meso vzamemo iz pekača in narežemo.

Jedilni škrob zmešamo z malo vode in s tem zgostimo omako v pekaču.

Z omako prelijemo mleto pečenko in ponudimo s krompirjem in peteršiljem.

(Vir: Meso, založba Učila)

Gratinirani bradači

  • 12–14 velikih bradačev (trlj)
  • 3 stroki česna
  • 1/2 šopka peteršilja
  • vejica timijana
  • vejica rožmarina
  • 2 rezini starega belega kruha (ali opečenca)
  • 3 ali 4 srednje veliki paradižniki
  • dcl olivnega olja
  • sol in poper

Bradače (trlje) očistimo, operimo in počakajmo, da se voda odcedi.

Medtem pripravimo maso za gratiniranje.

Star kruh ali opečenec (boljše so tanke krušne rezine) popecimo v opekaču ali na ponvi.

V sekljalnik dajmo vse začimbe, česen in grobo zdrobljen kruh ter vse skupaj zmeljimo.

Pečico segrejmo na 220 stopinj Celzija.

V pekaču zmešajmo bradače, mešanico drobtin in začimb ter pol olivnega olja.

Posolimo in popoprajmo.

Previdno obračajmo, da se bradačev oprime kar največ zmesi.

Ribe malce razmaknimo in dno pekača z rokami dodatno naoljimo ter nato po njem znova razporedimo ribe.

Paradižnike narežimo na kockice, odstranimo vodo in semena ter jih potresimo deloma po ribah, deloma okoli njih.

Posolimo in še malo pokapljajmo z oljem.

Pecimo približno 10 do 15 minut, odvisno od velikosti rib.

Takoj ko se naredi skorjica, so ribe pečene.

(Vir: Diši po Mediteranu, Damira Skansi, založba eBesede)

Polnjene marele

  • 6 marel
  • 2 rezini opečenca
  • 2 šalotki
  • šopek peteršilja
  • 150 g kuhane šunke
  • 60 g sira
  • 2 žlici masla
  • jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Gobe očistimo in jim odrežemo stebla.

Opečenec narežemo na majhne kocke.

Olupimo šalotko in jo drobno nasekljamo.

Drobno nasekljamo tudi peteršilj.

Šunko narežemo na majhne kocke.

Sir drobno naribamo.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, pekač namažemo z žlico masla.

V ponvi razpustimo preostalo maslo in prepražimo šalotko, dodamo koščke opečenca in šunke ter pražimo minuto do dve ter stalno mešamo.

Odstavimo z ognja in vmešamo peteršilj.

Jajce stepemo s kislo smetano in zmes prilijemo k nekoliko ohlajeni šunki, nato primešamo še sir.

Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Z zmesjo napolnimo gobe, jih položimo na pekač in postavimo v ogreto pečico.

Pečemo približno 20 minut.

(Vir: Gozdna kuhinja, Petra Kavšek, založba Kmečki glas) 

Deli s prijatelji