Chef svetovnega kova Janez Bratovž v svojem natrpanem urniku časa za spremljanje kulinaričnih oddaj nima, toda znanje z veseljem pokaže tudi mlajšim generacijam. Tako je ravno te dni pri njem 14-dnevno prakso končala Tinca Vomer, ki je lani tekmovala v oddaji Gostilni išče šefa. Čeprav je takrat dejal, da od lanskih tekmovalcev k sebi ne bi vzel nobenega, je Tinca s svojo delavnostjo in simpatičnostjo zaslužna, da je Bratovž spremenil mnenje. »Simpatična, pridna, zanesljiva in tudi zna kaj pokazati. Mislim – za dol pasti! Takoj bi jo vzel k sebi,« nam je povedal Janez Bratovž.
Janez Bratovž s Tinco. Foto: osebni arhiv Janeza Bratovža |
Ob vprašanju o tujih televizijskih kuharjih je odkrito dejal, da si ne zaslužijo občudovanja, kakršno imajo. »Če pogledamo Gordona Ramsayja in Jamieja Oliverja. Od Ramsayja je v Angliji vsaj 15 kuharjev, ki so boljši, od Oliverja pa 100! Zato ju nihče ne jemlje resno,« je povedal Bratovž in dodal, da je Heston Blumenthal edini, ki je vreden pohvale.
Kuhar, ki gre tudi na burek
»Tisti, ki misli, da vse zna, lahko kar konča svojo kariero. Še jaz, pa mi pravijo, da veliko znam, vem, da še zmeraj nič ne znam. In se ves čas učim. Nekaj preizkušam in se s tem učim, tu gre za nenehen proces,« je o nenehnem učenju povedal Bratovž, čigar restavracija je v bližini kioska z burekom, zato včasih tudi tja skoči na malico. »Čeprav vedno manj. Sem ugotovil, da me potem boli želodec,« nam je povedal.
Plevel uničil začetno navdušenost
Janez Bratovž ve, kje se dobijo najboljše sestavine za kuhinjo, vedno manj zaupanja v pristnost izdelkov pa ga je motiviralo za lastno njivo, na kateri je letos prvič pobiral pridelke. »Pred tem nisem zasadil ene bilke. Letos pa sem si naredil veliko njivo in najprej komaj čakal, da sem lahko vse nasadil. Ker pa je bilo veliko plevela, me je ta začetna navdušenost hitro minila,« je povedal.
»Vendar sem izkoristil vsak prost trenutek in res veliko časa namenil vrtnarjenju. Na njivi odmisliš čisto vse, pozabiš vse skrbi,« je povedal kuhar, ki ima že načrte, kako se bo plevela lotil prihodnjo sezono, pri čemer pa bo ostal zvest pridelavi, ki izključuje kakršno koli škropenje, saj je z lastno zelenjavo spoznal, da so okusi povsem naravnih izdelkov resnično drugačni.