OKUS TEDNA

Jamšek: rose 2011

Objavljeno 15. december 2012 13.30 | Posodobljeno 15. december 2012 13.30 | Piše: Jože Splichal

Jamškov rose iz Vipavske doline, narejen iz cabernet sauvignona, merlota in barbere, se lepo ujame z rezanci z bučo na špinači.

Pri Jamškovih v Mančah v Vipavski dolini še imajo sod – ki ga seveda tudi napolnijo – z letnico 1887; to letnico so dali tudi k imenu domačije. Sicer pa ustno izročilo pravi, da so bili v tej družini vinogradniki še vsaj nekaj desetletij prej. Marko Jamšek ima v vinski ponudbi tudi rose. Letnik 2011, ki ima 11,2 odstotka alkohola, je zvrst treh rdečih sort: caberneta sauvignona in merlota je vsakega po 45 odstotkov, preostalih 10 odstotkov pa je barbere. V tem roseju sta glavni sorti nemacerirani, barbero so macerirali en dan, predvsem zaradi barve, pa tudi strah jih ni bilo, saj nima dosti taninov. Tako so upoštevali svojo filozofijo: rose naj bo lahko, pitno, pravo poletno vino.

Na drugem koncu Slovenije, v gostilni Rajh v Bakovcih, je Tanja Pintarič pripravila rezance z bučo na špinači, prekmursko črtico pa sta dodala beli in sivi mak, za oči (in usta) je bila še ajdova čipka. Tanja priporoča k tej jedi ali rose ali ranino; izbral sem Jamškov rose.
 

Deli s prijatelji