NOGOMET

Jamie Oliver za svetovno prvenstvo priporoča čevapčiče

Objavljeno 02. junij 2014 15.00 | Posodobljeno 02. junij 2014 15.00 | Piše: B. G.

Slavni britanski kuhar je za prihajajoče svetovno prvenstvo v nogometu pripravil šest receptov, med katerimi so tudi priljubljeni čevapčiči.

Jamie pravi, da pri ogledu nogometne tekme ne gre brez čevapčičev.

Jamie Oliver, eden od najbolj znanih svetovnih kuharjev, je sestavil seznam jedi, ki so po njegovem mnenju najboljše za spremljanje svetovnega prvenstva v nogometu. Med recepti, ki vključujejo specialitete iz Alžirije, Južne Koreje, Kolumbije, Hondurasa in Gane, so se znašli tudi čevapčiči z ajvarjem. Jamie namreč meni, da so čevapčiči popoln del nogometnega slavja ter da jih ne bi smel izpustiti noben navijač. »Ta jed s posebno pripravljenim mesom je idealna za nogometne dogodke in pripravi se zelo hitro,« je pojasnil zvezdnik.

Ob tem je delil še recept za pripravo te tradicionalne bosanske jedi, dodal pa je tudi recept za doma pripravljeni ajvar.

Jamiejev recept za čevapčiče z ajvarjem (za šest ljudi)

Sestavine:

  • 750 g mletega govejega mesa
  • 400 g svinjskega govejega mesa
  • 1 strok česna
  • 2 čajni žlički jedilne sode
  • 1 čajna žlička rdeče sladke paprike
  • 1 jajce
  • 150 ml gazirane vode
  • olivno olje
  • 6 rdečih paprik
  • 2 jajčevca
  • šop svežega peteršilja
  • sok dveh limon
  • 1 čebula
  • 6 lepinj

Navodila za pripravo

  1. Čevapčiče oblikujte vsaj nekaj ur prej, idealno je večer prej. Mleto meso dajte v posodo, dodajte nasekljan česen, potresite s sodo in papriko ter solite. Ubijte jajce in ga dodajte mešanici, nato primešajte gazirano vodo, ki jo dodajate po potrebi, dokler ne dobite gladke mešanice. Oblikujte čevapčiče, ki naj bodo dolgi približno 10 cm in debeli 2 cm. Položite jih na pladenj, ki ste ga prej pokapljali z olivnim oljem. Pladenj pokrijte s folijo in ga postavite v hladilnik za več ur.
     
  2. Za ajvar pečico segrejte na 230°C. Paprike, jajčevce in neolupljen strok česna položite na pladenj ter vse skupaj pecite od 30 do 40 minut. Ko je pečeno, vse skupaj položite v skledo, prekrijte s folijo in pustite stati približno 20 minut. Ko se rahlo ohladi, s paprik in z jajčevcev potegnite kožo, odstranite semena in stebla ter vse skupaj nasekljajte. Dodajte česen, ki ga preprosto stisnete iz stroka, peteršilj in vse skupaj še bolj nasekljajte. Solite in poprajte, dodajte sok ene limone ter pokapajte z olivnim oljem. Postavite na stran.
     
  3. Fino nasekljajte preostali peteršilj, dajte ga v posodo, primešajte nasekljano čebulo in sok ene limone. Postavite na stran.
     
  4. Tik pred serviranjem v pečici pogrejte lepinji in specite čevapčiče. Te pecite v ponvi brez dodatnega olivnega olja. Pecite jih od 10 do 12 minut.
     
  5. Lepinje premažite z ajvarjem in mešanico peteršilja, ki ste jo pripravili prej. Obložite s čevapčiči in postrezite.
Deli s prijatelji