OKUS TEDNA

Jakončič: rosé 2011

Objavljeno 30. julij 2012 21.45 | Posodobljeno 30. julij 2012 21.45 | Piše: Jože Splichal

K roseju letnik 2011 Jakončičevih iz Brd sta Duško Daič in Edin Ahmetovič v ljubljanskem Separeju ponudila tunov steak s špinačo, bučkami, vasabijem in sojino omako.

Družina Jakončič iz Kozane v Brdih je z letnikom 2011 prvič stopila med roseje. Njihov prvi je iz cabernet sauvignona in ima 12 odstotkov alkohola, ves čas je zorel v inoksu.

Jakončičevi so doma v Kozani v Goriških brdih. Znana vinarska družina je najbolj prepoznavna po svoji ekskluzivni liniji carolina (beli, rdeči, penini, rebuli, malvaziji, sladki, noir in select), v osnovni liniji pa ima v vinogradih trse, značilne za Brda. V zadnjem letniku so se prvič odločili tudi za rosé. Narejen je iz cabernet sauvignona, zorel je v sodih inoks, letnik 2011 ima 12 odstotkov alkohola. Ko so se odločali za prvi poskus, so izbrali vino po provansalskem vzoru: tako je njihov rosé piten in suh; suhost sicer ni pogosta značilnost rosejev v naših krajih.

Poletna vina

Roseji zadnja leta slišijo na dve strani: so (predvsem) vina za pripadnice lepšega spola, po drugi strani pa zaradi nizkega alkohola in pitnosti izrazito poletna. K Jakončičevemu roseju sta v ljubljanski restavraciji Separe (Koprska ulica v Murglah) Duško Daič in chef Edin Ahmetovič postregla s še eno tipično poletno jedjo; v Separeju so nasploh znani po pripravi fileja tuna s sezamom, v kombinaciji z Jakončičevim vinom pa sta se odločila za tunov steak v sezamu, ki sta mu dodala mlado špinačo, bučke ter dve omaki: vasabi in sojino.

Deli s prijatelji