NEKAJ SLADKEGA

Jabolčni drobljenec z borovnicami

Objavljeno 12. avgust 2015 13.40 | Posodobljeno 12. avgust 2015 13.42 | Piše: Beba Splichal

Crumble (drobljenec) je preprosta sladica, ki jo spečemo v pečici.

Foto: Hana Splichal

Najbolj priljubljen je v Angliji, že od druge svetovne vojne, ko so ga sprejeli kot nadomestek za sadno pito, za katero zaradi pomanjkanja ni bilo vseh sestavin. Na dno pekača naložimo sadje in ga prekrijemo z drobljencem, ki je narejen iz moke ali ovsenih kosmičev, oreščkov, sladkorja in maščobe. Sladico lahko pripravimo iz različnega sadja, najbolj znan pa je jabolčni drobljenec. Jabolkam dodajo še kakšno drugo sadje za popestritev okusa in videza. Sladica je odličen predlog za razkošen nedeljski zajtrk.

Pripravimo, preden začnemo: manjši visok pekač.

Sestavine

  • pol kilograma prvih jabolk
  • 100 g borovnic
  • pol žličke vanilje v prahu
  • cimet v prahu
  • žlica javorjevega sirupa
  • sok pol limone
  • 100 ml sojinega vaniljevega mleka

Za drobljenec:

  • 200 g drobnih ovsenih kosmičev
  • 3 žlice mletih indijskih oreščkov
  • pest orehovih polovičk
  • ščepec vanilje v prahu
  • ščepec soli
  • 5 žlic javorjevega sirupa
  • 5 žlic stopljene kokosove maščobe 

Kako se lotimo?

1. Jabolka olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišče. Očiščene četrtine narežemo v pekač na tanke lističe. Posujemo z borovnicami, vaniljo v prahu in cimetom. Enakomerno prelijemo z javorjevim sirupom, limonovim sokom in sojinim vaniljevim mlekom.

2. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Za drobljenec v večji skledi zmešamo ovsene kosmiče, mlete indijske oreščke, orehe, vaniljo v prahu in sol. Prilijemo javorjev sirup in stopljeno kokosovo maščobo ter z roko dobro premešamo in podrobimo, da se vsi kosmiči navlažijo in nastane drobljenec.

3. Sadje v pekaču posipamo z drobljencem. Sladico pečemo dobre pol ure oziroma toliko časa, da povrhu dobi lepo, zlato rjavo barvo. Ponudimo toplo.

Deli s prijatelji