Zadnje dejanje dva mesece trajajoče velike akcije Okusov, sobotne priloge Slovenskih novic, je bilo v sredo popoldne v dvorcu Zemono, kjer je doma gostilna Pri Lojzetu, ki jo je od mame Katje pred leti prevzel Tomaž Kavčič. Proglasitev najboljših je bila slovesna, s podelitvijo diplom najboljšim po izboru strokovnjakov in najbolj priljubljenim po izboru bralcev Slovenskih novic in spletnih Novic.
Andrej Šifrer je za uvod zapel svojo, zdaj že ponarodelo Vse manj je dobrih gostiln - in končal: Šel bom v dobre gostilne, šel bom med dobre ljudi ... torej k tistim, ki so se zbrali na Zemonu.
Betka Šuhel Mikolič, ki je brezhibno povezala prireditev, je o najboljših povedala takole: »Gurmanska hrana je njen paradni konj. Ana Roš sodi med najboljše slovenske kuharske mojstre. Njen ustvarjalni pristop, živahni duh, radovednost in čudovita potovanja skozi eksotične okuse, govorijo zgodbe, ki imajo glavo, polno domišljije s koreninami v lokalnih tleh. Moška zgodba Hiše Franko je Valterjeva klet. Zaklad sirov, marmelad, oljčnih olj, medu in seveda vin.
Zatočišče ljubiteljev prefinjenega okusa je restavracija JB v Ljubljani. Tisti, ki razumejo prefinjen okus prvinskosti, uživajo v kulinarični umetnosti kuharskega mojstra Janeza Bratovža. Njegove jedi temeljijo na odnosu med štirimi osnovnimi elementi: zemlja, voda, zrak in ogenj. Voda je znamenje slanega, ogenj grenkobe, zrak kislega in zemlja sladkega okusa.
Tomaž Kavčič, za prijatelje Tomi, je zvezda kulinarike in pesnik okusov. Je inovator tehnologij kuhanja in izbora vrhunskih sestavin. Ob svojem ogromnem znanju ne pozabi prvinskosti Vipavske doline, ki je venomer prisotna v njegovih kulinaričnih mojstrovinah. Jedem, poleg inovativnosti, doda tisto, kar je podedoval od matere in stare mame – dušo. Tako imenovan Tomijev trend je že zdavnaj prerasel v ugled legende …«
V Sloveniji je vse več dobrih gostiln. Vsake oči imajo svojega malarja. Katera je torej najboljša?
O tem so odločili strokovnjaki! Prvič: kuharji in gostilničarji sami. Drugič: sommelierji, ki so najpogostejši gostje in morajo ugotoviti, kako znajo v gostilni hrano postreči z vinom. Tretjič: ljubitelji - poznavalci, ki obiskujejo gostilne in iščejo vrednost za svoj denar.
In kako so odločili? V najboljši slovenski enajsterici so štiri ljubljanske gostilne, tri primorske, dve štajerski ter po ena gorenjska in prekmurska. Bralci pa so se odločili za po eno štajersko, zasavsko in ljubljansko gostilno.
Nagrajenci in gostje so se sladkali z nadvse okusnimi grižljaji, pod katere se je podpisal letošnji najboljši Tomaž Kavčič, zraven pa so pili penino valentina Zdravka Mastnaka, belo burjo Primoža Lavrenčiča in rdečega teodorja Marjana Simčiča.
1. mesto: gostilna Pri Lojzetu, Zemono
2. mesto: restavracija JB, Ljubljana
3. mesto: Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu
4. mesto: gostilna Pri Danilu, Reteče pri Škofji Loki
5. mesto: gostilna Rajh, Bakovci
6. mesto si je –neverjetno! – z istim številom točk razdelilo kar 6 gostiln:
- gostilna As, Ljubljana
- restavracija Maxim, Ljubljana
- restavracija Pavus, Laško
- restavracija Pikol, Nova Gorica
- penzion Raduha, Luče
- gostilna Skaručna, Skaručna
Najbolj priljubljene
Zadnji mesec smo izbirali tudi najbolj priljubljeno gostilno v Sloveniji. Bralce spleta in Novic smo spraševali: kje najbolje jeste, kje dobite pravo kosilo za svoj denar, kje se najbolje počutite, kje vam postrežejo pravo domačo hrano ... Dobili smo nekaj manj kot 1000 glasov. Izbrali ste:
1. mesto: Pri lipi, Muta
2. mesto sta si razdelila: Naš Hram, Kisovec, Pr' Kopač, Brezovica
Med tistimi, ki ste glasovali, smo izžrebali tri, ki so bili nagrajeni s kosilom za dve osebi. Naši nagrajenci so:
- Metka Karlovšek, Češminova 9, 1230 Domžale
- Jože Maučec, CMD 14, 2250 Ptuj
- Vitoslava Sarkić, Pod hribom 60, 1000 Ljubljana