OKUSI

Iz vrhunske gastronomije v bistro

Objavljeno 09. oktober 2012 15.00 | Posodobljeno 09. oktober 2012 15.00 | Piše: Jože Splichal

Zembo je bržčas najbolj kreativen hrvaški kuhar, a vendar se je odločil, da se iz visoke kuhinje umakne tudi v bistronomijo.

Foto: Dean Dubokovič

Deniz Zembo, ki je kuhal tudi za Bernieja Ecclestona, ko se je z ladjo vozil med jadranskimi otoki, počasi obupuje nad vrhunsko gastronomsko sceno na Hrvaškem, zato je 100 evrov zamenjal za 20 kun: poleg kultnega Le Mandraća v Voloskem pri Opatiji, je odprl še gostilnico Riva´s na Reki.

Hrvaški se finančno pač ne piše dobro, kar dokazujejo tudi najbolj ugledne gostilne. Dve najbolj znani in najbolj pomembni, Valsabbion Sonje Perić v Pulju in zagrebški Marcellino Sarajevčana Maria Čerhaka, ki je v mladih dneh bobnal v najbolj znanem jugo ansamblu Bijelo dugme, sta že zaprla svoja vrata. Nekaj podobnega se utegne zgoditi še tretji veliki kuharski zvezdi na hrvaškem nebu, Denizu Zembu, lastniku Le mandraća v Voloskem pri Opatiji. Zembo je bržčas najbolj kreativen hrvaški kuhar ... a vendar se je odločil, da se iz visoke kuhinje umakne tudi v bistronomijo. »Kriza je grozovita in na vrh glave se mi je povzpela visoka kuhinja vse tiste dni, ko v Mandraću ni gostov. Po cele dneve sem delal za prazen nič!«

Zembo je že lani vzel v najem hotel Amfiteatar zraven puljskega amfiteatra, in to čisto po naključju: v Le Mandraću je kuhal za azerbejdžanske poslovneže, ki so prav tedaj kupili in urejali hotel v Pulju. Beseda je dala besedo in ga je vzel v najem za deset let.

Postanite oboževalec rubrike Stil na Facebooku.


Od sredine septembra pa ima Zembo še tretji lokal: trattorio Riva´s na reški rivi. Čevapčiči, pice, lignji na žaru, tagliatelle z jurčki, mineštre ... Krožniki so od 20 do največ 60 kun. »Če sem zadnje čase v Voloskem gledal v zrak, ker ni bilo gostov za drage menije, se na Reki pretegnem od dela. Prejšnji petek sem naredil 47 litrov sipinega raguja  in vsega prodal. Akcija, adrenalin, ugaja mi kuhati za 300, 400 ljudi, ki pridejo v trattorio vsak dan!« je zadovoljen Zembo.

image

A kljub temu sedemo v avto in se odpeljemo v Le Mandrać. Deniz je namreč v vrhunski formi tudi za visoko kulinariko: »Hej, gremo skuhat še en ekskluzivni meni. Morda ne boste imeli priložnosti pojesti in fotografirati še kakšnega pri meni. In smo šli, spili smo kozarec Peršuričeve penine misal in pokušali nekaj Geržinićevih vin, ki jih toči tudi na Reki.

In kaj smo od visoke kuhinje jedli v Le mandraću? Najprej tatarca iz tuna, bloody mary ledeno juho (kajpak, kot v koktajlu istega imena: paradižnik, vodka in ostri omaki, worcester in tabasco), karamelizirano sojo, mikrorukolo ter koromač, vse skupaj zabeljeno z nežnim oljčnim oljem sorte leccino.

Potem je Deniz prinesel krožnik, ki ga je imenoval nova fritaja, naredil pa ga je s škampi, pršutom in tartufovo peno. Lignja ima rad tudi v visoki kuhinji; polnil ga je z rižoto s paškim sirom, dodal pa peno iz rdeče pese in krokant, ki ga je naredil iz polente.

Tudi sladki krožniki so bili od nekdaj Zembov adut. Za konec poznega kosila v Mandraću je najprej ponudil selekcijo sorbeto (iz lubenice, ananasa, hruške in rožmarina), potem pa krožnik z zapečeno čokolado, čokoladno tortico in crumble z gozdnimi sadeži.

  • Dobro je vedeti: Trattoria Riva´s
  • Deniz Zembo
  • Riva 12, 51000 Rijeka
  • Tel.: 00385 91 731 0012
  • urnik: vse dni od 10h do 2h
  • malice: od 15 do 95 kun (od dva do 14 evrov); v gostilnici bo postavljena miza Le Mandrać, kjer bo Zembo ponujal tudi ekskluzivne menije po 100 evrov
  • Dobro je vedeti: Restavracija 
Le Mandrać
  • Deniz Zembo
  • Obala Frana Supila 10, Volosko, 51410 Opatija
  • Tel.: 00385 51 701 357
  • E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • vinska klet: 80 etiket.
  • degustacijski meni: od 45 do 65 evrov, brez vina

 

Deli s prijatelji