KUHARICA TEDNA

Irena Božič: polžki

Objavljeno 18. januar 2014 14.40 | Posodobljeno 18. januar 2014 14.42 | Piše: E. N.

V pečici, ogreti na 185 stopinj Celzija, piškotke pečemo od 10 do 12 minut.

V klubu En korak več so ob koncu leta pripravili prav poseben koledar. Sladki koledar slaščic združuje ducat receptov za mala sladka presenečenja, ki gredo v slast vse mesece v letu. Nad koledarjem, katerega izkupiček gre v dobrodelne namene, je bedela Irena Božič, ki sicer prihaja s Primorskega, a vrsto let živi v gorenjski metropoli. »Rada pomagam, ko kdo potrebuje mojo pomoč,« strne misli ena od članic pretežno ženskega kluba, ki že vrsto let stoji ob strani kranjskemu Centru Korak, namenjenemu osebam s pridobljeno možgansko poškodbo.

Za 2 ali 3 pladnje piškotkov:

  • 50 dag moke
  • 25 dag masla
  • 12 dag sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • nastrgana lupina polovice limone
  • ščep soli
  • žlica kakava v prahu
  • nekaj žlic vode
Sommelier Boris Gašparin k polžkom s kakavom priporoča vino verduc.

Pustimo, da se maslo omehča na sobno temperaturo. Nato vse sestavine razen kakava zamesimo v gladko testo.
Polovico testa zavijemo v prozorno folijo, v drugo polovico dobro zamesimo žlico kakava. Tudi s kakavom obarvano testo zavijemo v folijo in obe kepici postavimo za pol ure v hladilnik.
Vsako testo posebej razvaljamo na rahlo pomokani površini. Pravokotnika naj bosta približno enake oblike.
Nato en pravokotnik previdno, še najbolje s pomočjo valjarja, položimo na drug pravokotnik.
Počasi zavijemo, podobno kot rulado, ki ima premer pet centimetrov.
Tako zvito testo znova ovijemo v prozorno folijo in postavimo vsaj za pol ure v hladilnik.
Z ostrim nožem razrežemo na enakomerno tanke rezine, ki jih nato položimo na pekač, obložen s papirjem za peko.
V pečici, ogreti na 185 stopinj Celzija, piškotke pečemo od 10 do 12 minut. 

Deli s prijatelji