NEKAJ SLADKEGA

Indijski sladoled

Objavljeno 13. julij 2015 15.00 | Posodobljeno 13. julij 2015 15.00 | Piše: Beba Splichal

Kulfi je indijski sladoled, narejen iz zgoščenega mleka z dodatkom žafrana, kardamoma, rožne vode, pistacij ali suhega sadja.

Na začetku je bil sladica za indijske kraljeve družine, saj so za pripravo sladoleda pripeljali led iz himalajskega gorovja, v katerem so potem zamrznili modelčke s sladkim mlekom. V nasprotju s klasičnim sladoledom se indijski med pripravo ne stepa, zato je bolj gost in čvrst. Lahko ga ližemo kot sladoledno lučko ali pa ga ponudimo na krožničku. Ker je po navadi v obliki stožca, ga jemo tako, da ga strgamo z žličko.

Pripravimo, preden začnemo:

kavni mlinček, metlico, modelčke za sladoled.

Sestavine

  • 50 g indijskih oreščkov
  • žlica koruznega škroba
  • pločevinka kokosovega mleka (400 ml)
  • 3 žlice vode
  • pol žličke žafranovih nitk
  • 75 g sladkorja
  • pol žličke mletega kardamoma
  • ščep soli  

Kako se lotimo?

1. V kavnem mlinčku v prah zmeljemo indijske oreščke. V večji skledi zmešamo mlete oreščke, koruzni škrob in pol pločevinke kokosovega mleka. Če ostanejo večji koščki oreščkov ali grudice, maso še enkrat zmešamo.

2. V kozici zmešamo vodo in žafranove nitke in pustimo stati pet minut, nato mešanico zavremo in kuhamo pet minut. Dobili bomo gost sladkorni sirup. Dodamo maso iz indijskih oreščkov, kardamom in sol ter kuhljamo še pet minut. Z metlico nenehno mešamo po dnu, saj se bo masa začela gostiti in prijemati.

3. Dodamo preostalo kokosovo mleko ter dobro premešamo. Vlijemo v pripravljene modelčke za sladoledne lučke. Če jih nimamo, lahko uporabimo tudi manjše plastične kozarčke, v katere damo plastično žličko, za katero bomo potem sladoled držali.

4. Polne modelčke najprej ohladimo v hladilniku, nato pa jih damo v zamrzovalnik za vsaj 4 ure.

Deli s prijatelji