Špargljevo juho bi lahko pisali na recept, tako je zdrava. Čvrsti zeleni poganjki, ki zdaj osvajajo tržnice, so prava super hrana. Najbolj prepričani jih zjutraj mešajo v smutije (meni to ne diši preveč), grizljamo jih kot priboljšek (osvežilno), v kuhinji pa se največkrat znajdejo v rižoti. Ni slabo, so pa še druge možnosti. Mene je prešinila juha, kremna, gosta in zelena. Kako se je zgodil ta recept: domov sem prišla s košaro, polno dobrot s kmetije Žiber, mlado čebulo, prvimi cukini in šopki špargljev. Tisti dan je deževalo in smo bili vsi blatni do kolen, podobno tudi pes in avto (zunaj in nato še znotraj), na kmetiji pa so vseeno nabirali šparglje in jih sproti vezali v šopke. Gospodar sonca je godrnjal kot vedno in nas povabil na češnjo, če imamo škornje. Ko je videl moje nizke balerinke, je samo zavzdihnil. Češnje so bile slastne, kakor je vsaka prva stvar v sezoni, in še nabirati mi jih ni bilo treba, seveda zaradi neprimerne obutve. Vse je za nekaj dobro.
Domov grede sem tuhtala, kako pripraviti šparglje, da bi ohranila kar največ njihove svežine, hrustljavosti in specifične grenkobe, ki ostane kot sled v ustih, če so pravilno pripravljeni. Imela sem mlado čebulo, to je v redu kombinacija, česen je premočan za šparglje, prekrije njihov okus, zato pa ga lahko nadomestim z nežnim drobnjakom. K drobnjaku gre lepo limona, k špargljem tudi – in tako so se zbrale glavne sestavine. Juha naj bo!
Šparglje sem nalomila in vršičke (s pridihom vijolične barve!) prihranila posebej. Ti bodo ostali skoraj presni, le blanširali se bodo v vreli juhi. Ker so bile glavice kar velike, sem vsako prerezala po dolžini, da bodo šle lepo na žlico. Tudi stebla sem nalomila na več koščkov. Špargljev nikoli ne režemo. Ko ga lomiš, lepo občutiš, kdaj je steblo olesenelo. Pri mojih ni bilo nič olesenelega, če pa je, se splača preostanek zavreči oziroma pokuhati za osnovo. Tu ne smeš biti varčen, še posebno ne v kakšni rižoti, ker je res neprijetno, če se zapleteš v nitke, medtem ko ješ.
Ravno prav kuhane šparglje sem zmešala v mešalniku. Prvič imamo res dober blender, v katerem se naredi kremna juha v pol minute. Spomnim se juhe, ki sem jo delala s paličnim mešalnikom, in čiščenja mešalnika, ker so se vlakna ovila okrog rezil kot za vedno. Najbrž je šlo za več napak: slabi šparglji, zrezala sem olesenel del stebel, in še ubogi mešalnik. Skratka, kremna špargljeva juha je lahko polomija, zato svetujem, da jo precedite. Ker so šparglji afrodiziak, sem dodala muškatni orešček, ki je prav tako znan po spodbujanju strasti. In še malo popra. Če so šparglji zdravi, naj bodo pa še veseli.
Kremna špargljeva juha
Za dva:
25 dag zelenih špargljev
spomladanska čebula
oljčno olje
sol, poper
muškatni orešček
limona
žlica moke
drobnjak
rastlinska smetana za kuhanje
(ni nujno)
Šparglje nalomimo, vršičke damo posebej. Mlado čebulo nasekljamo z zelenjem vred. Ker je blagega okusa, je lahko uporabimo več kot stare čebule. Kratko jo prepražimo, dodamo nalomljene šparglje in zalijemo s približno pol litra vode. Solimo, malo popramo s sveže namletim poprom in v lonec naribamo muškatni orešček (previdno, ima močan okus). Špargljeve vršičke po dolgem razpolovimo. Juho stresemo v blender, dodamo žlico moke in zmešamo. Precedimo nazaj v lonec, če je treba, razredčimo z vodo ali rastlinsko smetano za kuhanje, dodamo vršičke, zavremo in takoj odstavimo. Po okusu dodamo limonov sok in posipamo z drobnjakom, ki ga sproti narežemo s kuhinjskimi škarjami.
Drobnjak je začimba, ki jo moramo imeti na vrtu že zaradi dekorativnih vijoličnih cvetov, ki so zanimivi čebelam, čmrljem in metuljem. Je najmanjša užitna čebulica. Ne sekljamo ga, ampak narežemo s škarjami, da ne stisnemo cevkastih lističev. |