POCENI KOSILO

Ideja za kosilo: vegi burger

Objavljeno 07. april 2016 15.45 | Posodobljeno 25. marec 2016 17.20 | Piše: Janko Mavec

Jedi, ki jih lahko brez skrbi okusijo tudi tisti, ki ne smejo uživati glutena, je pripravil Igor Mihelič.

Foto: Janko Mavec

Igor Mihelič se lahko pohvali, da je kuhal v londonski restavraciji Orrery, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Nato je na tržnici BTC odprl restavracijo Cojzla, namenjeno vsem s celiakijo. Nobena sestavina ne vsebuje zanje škodljivega glutena, okusi pa bodo zadovoljili tudi največje gurmane. V prihodnje namerava ponudbo skrbno pripravljenih jedi še razširiti.

Juha

  • 80 dag pora 0,16 €
  • 20 dag rdečega korenja 0,20 €
  • 10 dag rumenega korenja 0,15 €
  • 100 g kolerabe 0,20 €
  • 30 g česna 0,12 €
  • oljčno olje 0,18 €
  • sol, poper

Skupaj: 1,01 €

Zelenjavo očistimo, narežemo na majhne kose in na nizkem ognju počasi pražimo 15 minut. Zalijemo z vročo vodo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Na koncu zmešamo s paličnim mešalnikom in postrežemo.

Vegi burger

Brezglutenska lepinja

  • 250 g deklarirane moke brez glutena 0,40 €
  • 250 ml mlačne vode
  • 3 g soli
  • 6 g suhega kvasa 0,24 €

Nadev (potrebujemo 600 g poljubne zelenjave)

  • 100 g rdečega radiča 0,19 €
  • 100 g korenja 0,10 €
  • 100 g kumar 0,20 €
  • 150 g paprike 0,60 €
  • 150 g paradižnika 0,45 €
  • ščep soli
  • oljčno olje 0,30 €

Skupaj: 2,48 €

Sestavine za lepinjo zmešamo in pustimo, da testo naraste. Nato ga oblikujemo v lepinje in približno 12 minut pečemo v pečici na 220 stopinj Celzija. Zelenjavo olupimo in narežemo na tanke rezine. Ponev segrejemo in vanjo položimo pripravljeno zelenjavo. Pokapamo z oljčnim oljem, malo posolimo in na hitro prepražimo. Zelenjavo zložimo v lepinje, dodamo paradižnik in solato.

Burger z mocarelo in s pršutom

Nadev

  • 100 g mocarele 0,70 €
  • 50 g pršuta 0,40 €
  • 8 rezin paradižnika 0,45 €
  • 100 g rukole 1,00 €
  • Skupaj: 3,19 €

Moko brez glutena, vodo in kvas zmešamo in oblikujemo v lepinje. Testo pustimo, da naraste, in pečemo v pečici na 220 stopinj Celzija približno 12 minut. Mocarelo narežemo na rezine in skupaj s pršutom prepražimo na vroči ponvi. Ko se mocarela stopi, vse skupaj položimo v lepinjo ter dodamo malo paradižnika in rukole.

Ajdove palačinke

  • 300 g ajdove moke 0,90 €
  • 2 g sladkorja 0,02 €
  • 3 g grobe nerefinirane jodove soli
  • 0,25 dl sončničnega olja 0,25 €
  • 200 g marmelade 0,74 €

Skupaj: 1,91 €

V steklenem kozarcu z leseno metlico zmešamo 150 g ajdove moke, 250 ml mlačne vode in 2 g sladkorja. Kozarec tesno zapremo in maso približno 14 ur pustimo počivati na 25 do 30 stopinjah Celzija. Fermentacija se lahko pospeši oziroma upočasni glede na temperaturo in vlažnost v prostoru. Po končani fermentaciji dodamo še 150 g ajdove moke, 3 g soli in okrog 200 ml vode. Zmes mora biti gladka kot za običajne palačinke. Na vroči naoljeni ponvi maso spečemo. Palačinke obračamo previdno, saj je njihova struktura bolj krhka kot pri običajnih palačinkah z jajcem. Namažemo jih z domačo marmelado, zavijemo in postrežemo.

Deli s prijatelji