Zadnje desetletje skorajda ne mine dan, da si ne bi Špela Šavs zavezala tekaških copat in se podala na sveži zrak. »Odkar pomnim, sem rada tekla. Pred štirimi leti sem se začela ukvarjati s tekom na dolge razdalje,« pove Špela Šavs. Ko omeni dolge razdalje, se v njenih mislih zarišejo več deset, celo nekaj sto kilometrov dolgi tekaški preizkusi. Zadnji dve leti se sogovornica ob podpori in s pomočjo trenerja Rajka Podgornika osredotoča predvsem na dolge tekaške preizkuse.
S sten družinske delikatese in mesnice sredi Kranja se zdaj blešči že lepo število medalj, tu pa je tudi list, na katerega Špela Šavs pogleduje vsak dan. Na njem je zarisana trasa 246 kilometrov dolgega Špartatlona, s katerim se bo soočila čez eno leto. In kakšna hrana najbolj tekne športniku, preden se poda na takšno razdaljo? »Meso,« se nasmehne Špela Šavs, ki nam je zaupala recept za eno od svojih najljubših jedi: »Ta recept je odličen in preprost. Meso se tako lepo speče, da se kar topi v ustih. Pa še dovolj časa ti ostane za trening ali kaj drugega.«
Sommelierka Mira Šemić ob tem krožniku za ljubitelje belega vina priporoča zoreni, barikirani chardonnay ali kakšno oran- žno vino. Za ljubitelje rdečega pa bodo dobra spremljava bolj kompleksna rdeča vina, kot so merlot, cabernet sauvignon, pinotage, shyrah.
Za 4 osebe:
Pečico ogrejemo na 160 stopinj Celzija. Meso položimo v ognjevarno stekleno posodo in pokrijemo s pokrovom. Če ustreznega pokrova nimamo, lahko uporabimo alufolijo. Pečemo tri ure. Še nasvet kuharice tega tedna: »Na začetku pečenja ob meso položimo še na kose narezan krompir. Ta bo pripravljen hkrati s pečenko.« Sommelierka Mira Šemić ob tem krožniku za ljubitelje belega vina priporoča zoreni, barikirani chardonnay ali kakšno oranžno vino. Za ljubitelje rdečega pa bodo dobra spremljava bolj kompleksna rdeča vina, kot so merlot, cabernet sauvignon, pinotage, shyrah. |