POCENI KOSILO

Ideja za kosilo: Regratovi ravioli, domači rezanci s tunom, vaniljeva sladica

Objavljeno 13. april 2016 15.40 | Posodobljeno 13. april 2016 15.42 | Piše: Janko Mavec

Italijanski kulinarični mojster je v restavraciji diVino pripravil tri s pomladjo navdahnjene jedi.

Foto: Janko Mavec

Ignazio Brancato je vrhunski kuhar in trenutno eden najbolj iskanih italijanskih kulinaričnih mojstrov. Dela kot svetovalec pri vodenju hotelov in restavracij ter je človek, na katerega se je dobro obrniti z vprašanji, kako rešiti probleme, ki nastanejo v poslovanju, ali kako začeti znova. Sodeluje s proizvajalci testenin, preizkuša nove izdelke in jih promovira po svetu. Specialist za pripravo brezglutenske hrane je kuhal v številnih svetovno znanih hotelih, med njimi v monaškem Hiltonu. Pri pripravi jedi išče vedno nove ideje, veliko časa pa nameni vodenju restavracije Osteria del Golosi v mestecu Cesantico pri Raveni. Za Slovenske novice je v restavraciji diVino pripravil tri s pomladjo navdahnjene jedi.

Regratovi ravioli

  • 100 g korenja 0,10 €
  • 80 g sveže mešane solate 
(regrat, rukola, berivka) 0,24 €
  • 4 beluši (beli in zeleni) 0,50 €
  • 3 jajca 0,42 €
  • 240 g moke 0,18 €
  • 1 čebula 0,25 €
  • 50 g regrata za nadev 0,40 €
  • 100 g krompirja 0,10 €

Skupaj: 2,19 €

Solato in beluše očistimo, operemo in osušimo. Beluše na tanko narežemo. Iz jajc in moke naredimo rezančevo testo in ga pustimo počivati najmanj eno uro, nato ga na tanko razvaljamo in poljubno oblikujemo, lahko v krog ali kvadrat, za raviole. Skuhamo krompir, ga olupimo in zmečkamo. Dodamo na tanko narezan očiščen regrat, sol, poper in eno jajce ter zmešamo. Nadev položimo na testo in pokrijemo z drugim delom testa. Raviole skuhamo v slanem kropu, ko priplavajo na površje, so kuhani. Skuhamo še korenje, ga narežemo na kocke in prepražimo na čebuli, ki smo jo nasekljali in sotirali. Pretlačimo in na kremo položimo vso zelenjavo ter nanjo kuhane raviole. Postrežemo.

Domači rezanci s tunom

  • 280 g zamrznjenega tuna 2,25 €
  • 100 g čebule 0,06 €
  • 0,5 dl olja 0,05 €
  • 2 vejici peteršilja
  • 100 g češnjevega paradižnika 0,25 €

Za testo:

  • 3 jajca 0,36 €
  • 350 g moke 0,25 €
  • sol, poper


Skupaj: 3,22 €

Iz jajc in moke naredimo testo (po potrebi dodamo malo olja) in ga pustimo počivati. Nato ga razvaljamo in narežemo na rezance. Pustimo jih, da se malo osušijo, in jih skuhamo v slanem kropu. Ostanejo naj al dente. Tuna odmrznemo in narežemo na male kocke. Na olju prepražimo nasekljano čebulo in dodamo narezane koščke tuna. Po želji solimo, popramo in na hitro popečemo. Posebej na olju prepražimo narezan paradižnik in ga zmešamo. Če želimo, ga lahko pustimo tudi v koščkih. Kuhane testenine zmešamo s popečenimi koščki tuna in popečenim paradižnikom. Preden postrežemo, jed posujemo s sesekljanim peteršiljem.

Vaniljeva sladica

  • 20 g mandljevih lističev 0,60 €
  • 4 jagode 0,45 €
  • 1 jajce 0,14 €
  • 2 dl mleka 0,20 €
  • 10 g vaniljevega sladkorja 0,17 €
  • 8 čokoladnih piškotov 0,80 €
  • 4 bambi piškoti (plazma) 0,50 €
  • žlica škroba 0,30 €

Skupaj: 3,16 € 

Mleko zavremo. Jajce in škrob zmešamo in prelijemo s toplim mlekom. Dodamo vaniljev sladkor in mešamo nad soparo, dokler se krema ne strdi. Nadrobimo otroške piškote, jim dodamo kremo, prekrijemo s čokoladnimi piškoti ter znova prekrijemo s kremo in piškoti. Posujemo z mandljevimi lističi in na sladico narežemo še jagode.

Deli s prijatelji