Na tržnicah in sejmih kupce radi razveselimo z nasitno jedjo, ki jo ponekod imenujejo frika. Mi to preprosto jed, ki je nekdaj spremljala pastirsko življenje, seveda pripravimo malce po svoje,« pravi Katarina Brence s Pustotnikove kmetije. Mladosti navkljub je že dodobra vpeta v družinsko sirarsko tradicijo, ki so jo na tej gorenjevaški kmetiji začeli pred četrt stoletja. »Mama Žuža obvlada vse skrivnosti sirarstva, oče Milan je gospodar kmetije in spreten prodajalec. Pri prodaji mu rad pomaga moj brat Beno, ki del leta preživi na planšariji v Avstriji, kjer se uči sirarskih spretnosti. Drugi brat Niko je živinorejec in po študiju na biotehniški fakulteti prevzema skrb za živali, mlajša sestra Elizabeta pa se trenutno šola v tujini,« nam med pripravo pečenega kromprija s sirom našteje kuharica tega tedna.
Tej aromatični jedi polnega okusa bo dobro pariralo aromatično vino srednjega do polnega telesa in prepoznavne svežine (chardonnay, sivi pinot, sauvignon), priporoča sommelierka Mira Šemić. |
Za 4 osebe:
- 5 srednje velikih krompirjev
- 120 g sira Volbenk (mehkejši sir, podoben gaudi)
- 120 g zorenega ovčjega sira (oziroma pikantnega staranega)
- mast ali olje
- sol in poper
- sveža zelišča (peteršilj in podobno)
Krompirje operemo. V kropu jih kuhamo pol ure. Kuhan krompir še topel olupimo, potem pustimo, da se ohladi. Ko je hladen, ga narežemo na kolobarje.
Na ponvi segrejemo mast ali olje. Po celotni površini ponve naložimo narezan krompir in začinimo s soljo in poprom. Ko se zapeče, ga obrnemo in začinimo še na drugi strani. Posujemo z naribanim sirom. Ponev pokrijemo in pustimo nekaj minut.
Ko se sir stopi, krompir z lopatko počasi obračamo, da se enakomerno popeče z vseh strani.
Kuharica tega tedna svetuje:
»Jed lahko popestrimo tudi s slanino, ki jo na hitro popečemo, v ponev pa jo dodamo pred krompirjem. Jed je najboljša, ko je topla. Meni je všeč, če jo postrežem z ovčjim jogurtom in posujem s svežimi zelišči,« pravi Katarina Brence.