RECEPT

Ideja za kosilo: karbonara v lepinji

Objavljeno 17. december 2015 14.00 | Posodobljeno 17. december 2015 14.00 | Piše: Špela Ankele

Vsa umetnost kuharije je v tem, da iz povsem vsakdanjih sestavin ustvariš bombastično jed.

Foto: Špela Ankele

Kranjčan Borut Golob je novinar in pisatelj, ki prisega na prvinske okuse. Trenutno se njegovo življenje vrti okoli Hiše na koncu tunela, ki je sredi Kranja pred kratkim odprla svoje duri. Rad kuha, zato bo v omenjeni hiši vsak mesec pripravil kulinarični večer, in sovraži komplicirati. Pravi, da je vsa umetnost kuharije v tem, da iz povsem vsakdanjih sestavin ustvariš bombastično jed, ki si jo zapomniš. In karbonara v lepinji je zagotovo ena takšnih jedi! »Letos poleti sva s partnerico Jano Seliškar krenila na kulinarično pot. Nadela sva si ime Norman Bites in se priključila odprtim kuhinjam, ki se vrstijo po Gorenjskem. Jedcem sva želela ponuditi tiste jedi, ki jih rada pripravljava doma. Tako sva najine špagete, ki jih v domači kuhinji vedno postreževa z rdečo peso, nekoliko prilagodila zahtevam ulične prehrane in jih zapakirala v lepinjo,« pojasni Borut Golob ozadje recepta, ki se ga lahko loti tudi kuharski začetnik. 

Za 1 osebo:

  • 1 lepinja
  • 2 jajci
  • 4 rezine pršuta
  • 1 manjša rdeča pesa (surova)
  • žajbelj (uporabimo po okusu in previdno)
  • vejica ali dve peteršilja
  • 2 žlici kisle smetane
  • kanček oljčnega olja
  • poper
  • sol (z njo lahko zaradi slanosti pršuta nadvse skoparimo)


Najprej pripravimo smetanovo omako. Na žlički oljčnega olja malenkost prepražimo žajbelj in ga skupaj s kislo smetano in svežim peteršiljem zmešamo v multipraktiku. Omako popramo in previdno solimo, saj bo verjetno dovolj slan že pršut.

Lepinjo prerežemo na pol. Pokapamo jo z oljčnim oljem in na obeh straneh vržemo za par minut na žar (ali v dovolj veliko ponev). Na žaru (oziroma v primerni ponvi) pripravimo jajci na oko, na drugem delu žara (ali v sosednji ponvici) pa hrustljavo zapečemo tudi rezine pršuta. Seveda pazimo, da ga ne zažgemo.

Zdaj lahko sestavimo sendvič, ustvarjen po navdihu slovitih špagetov: na zapečeno lepinjo najprej namažemo kislo smetano, povrhu položimo jajci na oko, sledijo rezine popečenega pršuta in za konec surova rdeča pesa, naribana na fino.

Še to: kuhar tega tedna svetuje, da smetanovo omako in jajca previdno solimo, saj bo verjetno dovolj slan že pršut. Chardonnay umirjene kisline, zoren v hrastovem sodu, dovolj kompleksen, se bo lepo uskladil z okusi te jedi, priporoča sommelierka Mira Šemić.

Deli s prijatelji