POCENI KOSILO

Ideja za kosilo: grška solata, zelenjavna lazanja, crumble

Objavljeno 19. maj 2016 14.30 | Posodobljeno 19. maj 2016 14.30 | Piše: Janko Mavec

Športnik, glasbenik in slaščičar Blaž Drobnjak, ki je skuhal kosilo za štiri lačne, prisega na naravne sestavine in mamino jagodno torto.

Foto Janko Mavec

Blaž Drobnjak domuje na Jesenicah in je pravi multipraktik. Športnik po duši veliko kolesari in teče, veseli ga glasba in odlično poje, že več kot 20 let pa je slaščičar in trenutno dela v kavarni Dulcis v ljubljanskem BTC. Privrženec francoske slaščičarske šole pri ustvarjanju sladkih dobrot uporablja naravne sestavine in prav takšne postopke. Še vedno rad zavije k mami Sonji na kosilo in njeno jagodno torto, to ima najraje. Najljubše so mu domače jedi na žlico in solate z domačega vrta.

Grška solata

  • 1 čebula 0,20 €
  • 4 olive 0,08 €
  • 2 manjši kumari 0,30 €
  • 4 paradižniki 0,60 €
  • 200 g slanega sira 1,20 €
  • 1 zelena paprika 0,35 €
  • 1 rdeča paprika 0,35 €
  • 4 žlice oljčnega olja 0,25 €
  • 2 ščepca soli
  • 1 ščepec origana

Skupaj: 3,33 €

Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na lističe. Olive in kapre odcedimo, kumarici operemo, prerežemo na polovico in narežemo na kolobarje. Papriko operemo, prerežemo na pol, odstranimo semena in jih narežemo na rezine. Paradižnike operemo, jim odstranimo zelene dele in jih narežemo na osminke. Feta sir narežemo na kose. Zelenjavo stresemo v večjo skledo in prelijemo z oljem ter po okusu začinimo s soljo. Dobro premešamo in na vrh položimo kose fete. Solato za najmanj 10 minut postavimo v hladilnik, nato pa dobro ohlajeno potresemo z origanom in postrežemo.

Zelenjavna lazanja

  • 300 g testa za lazanjo 0,70 €
  • 300 g jajčevcev 0,66 €
  • 300 g bučk 0,36 €
  • 300 g svežih paradižnikov 0,36 €
  • 3 žlice oljčnega olja 0,25 €
  • 150 g mocarele 0,90 €
  • 200 g korenja 0,14 €
  • sol

Bešamel omaka

  • 0,5 l mleka 0,35 €
  • 100 g ostre moke 0,07 €
  • 70 g masla 0,35 €
  • sol, poper, muškatni orešček


Skupaj: 4,14 €

Jajčevce operemo, narežemo na srednje debele kolobarje, malo posolimo in pustimo stati okrog 15 minut, nato s papirnato brisačo popivnamo tekočino, ki so jo izločili. Na kolobarje narežemo bučke, paradižnik in korenje. V ponvi na malo olja popečemo jajčevce, korenje in bučke ter jih ohladimo. Za bešamel omako na maslu na kratko popražimo moko in ji med stalnim mešanjem dolivamo mleko. Malo solimo, popramo, dodamo muškatni orešček ter kuhamo na nizki temperaturi okrog 10 minut. Na koncu dodamo parmezan. Na dno pekača vlijemo malo oljčnega olja in po njem razporedimo del lističev za lazanjo (pred uporabo jih namočimo v vodi), nanje položimo del pripravljenih jajčevcev, korenja, paradižnika in bučk. Na zelenjavo naložimo na kolobarje narezano mocarelo in zalijemo z malo bešamela. Nanj znova položimo lističe za lazanjo, zelenjavo in mocarelo. Tudi to plast zalijemo z bešamelom. Nanjo položimo testenine, zelenjavo in mocarelo. Zaključimo z listi lazanje in bešamelom. Položimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj, in pečemo okrog 30 minut. Preden postrežemo, lazanjo narežemo, kose razporedimo v ognjevarne posodice, posujemo z mocarelo in še za okrog 10 minut položimo v pečico, da se sir raztopi in zapeče.

Crumble

  • 700 g jabolk 0,70 €
  • 100 g sladkorja 0,11 €
  • 100 g masla 0,60 €
    50 g rozin 0,18 €
  • naribana limonina lupina
  • 5 g vaniljevega sladkorja 0,06 €
  • 5 g mletega cimeta
  • 2 g mletih klinčkov

Testo

  • 90 g sladkorja 0,10 €
  • 180 g masla 1,08 €
  • 230 g moke 0,14 €


Skupaj: 2,97 € 

Jabolka operemo in narežemo na krhlje. Sladkor in maslo raztopimo, da dobimo povsem tekočo zmes, dodamo jabolka in vse druge sestavine (rozine prej za kratek čas namočimo v vodi ali rumu, limono dobro operemo in naribamo) ter dušimo, dokler se jabolka ne zmehčajo. Stresemo jih v keramične skledice in posujemo s kvadratki testa. Pripravimo ga tako, da vse sestavine zmešamo in premesimo, razvaljamo in testo narežemo na kvadrate. Jabolka s testom položimo v pečico, ki smo jo segreli na 160 stopinj, in pečemo 30 minut. Postrežemo še tople in s kepico sladoleda.

Deli s prijatelji