PARADIŽNIK

Hudo dobra razhudnikovka

Objavljeno 05. september 2015 17.40 | Posodobljeno 05. september 2015 17.42 | Piše: Nika Vistoropski

Srednje velik paradižnik, ki ima recimo 123 gramov, nam da 22 kilokalorij, nič gramov maščobe, pet gramov ogljikovih hidratov (vštevši gram vlaknin in tri grame sladkorja) in gram beljakovin.

Paradižniki so bogat vir vitaminov A in C ter folne kisline. Vsebujejo vrsto koristnih hranil in antioksidantov, med njimi alfa-lipoično kislino, likopen, kolin, betakaroten in lutein. Ste vedeli, da paradižnik blagodejno učinkuje na moške, ki se bojijo raka prostate? Številne študije so pokazale, da ima likopen pozitiven učinek pri preventivi pred to boleznijo.

Zdravilni sadež

Prehrana, ki je bogata z betakarotenom, je za moške izjemno koristna. Kaj pa depresija? Folna kislina v tej rastlini iz družine razhudnikovk preprečuje nabiranje toksične aminokisline, imenovane homocistein (tako srčno-žilna obolenja kot tudi alzheimerjevo bolezen so povezali s tem pojavom, torej kopičenjem homocisteina), ki onemogoča, da kri in hranila dosežejo možgane. Preveč homocisteina vpliva na tvorbo hormonov sreče, dopamina in noradrenalina, ki vplivajo ne samo na počutje, temveč tudi spanec in apetit.

Vlaknine, kalij, vitamin C in kolin v paradižniku vsi pomagajo zdravju srca. Večje količine kalija in zmanjšane natrija sta najpomembnejša ukrepa pri ljudeh, ki želijo zmanjšati tveganje za srčno-žilna obolenja.

Kako se pripravimo do tega, da ga užijemo čim več, še posebno zdaj, ko ga lahko poberemo na vrtu? Češnjevec je odličen prigrizek – sploh če ga namakate v jogurt. Si pripravljate sendvič? Vtaknite vanj še rezino paradižnika. Dobite obisk? Pripravite salso, v katero pomakate kaj hrustljavega. Paradižnik lahko dodate omleti, rižu in fižolu. Možnosti je nešteto. Paradižnikov kečap

In če imamo paradižnika preveč? Naredimo kečap! Če ga bomo hranili na hladnem, bo uporaben od tri do štiri mesece.

Za tri kozarce po 250 ml potrebujemo: kilogram zrelega jajčastega paradižnika ali paradižnika v grozdu, 250 g šalotke, tri stroke česna, svežo ingverjevo koreniko (približno 20 g), gomoljno zeleno (približno 50 g), sol, noževo konico naribanega muškatnega oreščka, noževo konico pimenta, pol žličke mletega koriandra, žličko sladke paprike, 80 ml jabolčnega kisa in 40 g rjavega sladkorja.

Priprava:

1. Najprej seveda paradižnike olupimo. Kako? V vrh vsakega zarežemo križ. Potopimo jih v skledo s kropom za deset sekund, nato pa v skledo z mrzlo vodo. Vzamemo jih iz vode in olupimo od križa navzdol. Lupina bi morala zlahka odstopiti. Z žličko odstranimo semena in meso sesekljamo na kocke. Tudi šalotke in česen olupimo in narežemo na kocke. Ingver in zeleno olupimo ter prav tako narežemo na kocke.

2. Vse damo v lonec, primešamo zvrhano žličko soli in začimbe, zavremo, nato pol ure kuhamo pokrito in pol ure odkrito na šibkem ognju. Občasno premešamo.

3. Pretlačimo s paličnim mešalnikom, primešamo kis in sladkor ter kečap in pustimo vreti še pet minut (previdno, saj lahko škropi), pokusimo in še vrelega nalijemo v pripravljene kozarce ter jih zapremo.

Nasvet: Za pekoč kečap operemo dva čilija, jima odstranimo semena, ju narežemo in kuhamo skupaj z zelenjavo.

(Vir: Iz domače shrambe, Petra Casparek in Erika Casparek-Türkkan, Mladinska knjiga) 

Deli s prijatelji