PRAZNIKI

Hrustljavi dragulji

Objavljeno 11. december 2012 15.00 | Posodobljeno 11. december 2012 15.00 | Piše: Katja Cah

Sladko ali slano, v tednih pred novim letom prija oboje.

Sploh v obliki drobnega peciva, ki se nam kar topi v ustih. Kadar ga spremlja še posebna želja, postane bolj dragoceno kot vsi dragulji sveta. 

Mandljevi ponočnjaki

Za devet piškotov:

  • 1 beljak
  • 90 g finega kristalnega sladkorja
  • 50 g mletih mandljev
  • 90 g na koščke narezane mlečne čokolade
  • 90 g na koščke narezanih kandiranih češenj
  • 50 g kokosovih lističev ali kokosove moke
     
  • Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
  • Pekač obložimo s papirjem za peko. V visoki sledi stepemo jajčni beljak, da nastane trd sneg.
  • Vanj počasi, žlico za žlico, dodamo sladkor, vmes mešamo z električnim mešalnikom, da se ves sladkor stopi.
  • Sneg mora biti povsem gladek in svetleč.
  • V sneg vmešamo mandlje, koščke čokolade, češnje in kokos.
  • Na pekač z žlico naložimo devet kupčkov mase ter pekač postavimo v pečico.
  • Pečico ugasnemo, piškote pa pustimo v zaprti pečici vso noč (ali če ponočnjake pripravljamo čez dan, najmanj šest ur), pri čemer ne smemo odpirati vrat pečice.
  • Sveži ponočnjaki najbolj teknejo ob zajtrku.

Parmezanovi upognjenci

Za osem do deset kosov:

  • 115 g parmezana
    image
  • Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
  • Dva pekača obložimo s papirjem za peko.
  • Parmezan s strgalom pazljivo naribamo na majhne, dolge kose.
  • Na pekač naložimo kupčke parmezana.
  • Razprostremo ga v kroge s premerom od 7 do 9 cm. Pazimo, da sloj ni predebel.
  • Idealno je, če ravno prekrije papir za peko.
  • Pekač postavimo v pečico ter pečemo od 5 do 7 minut, da se obarvajo zlato rjavo.
  • Upognjence še 30 sekund pustimo na pekaču, nato jih z lopatico prestavimo na kuhinjsko rešetko.
  • Če jih položimo na valjar, bodo lepo ukrivljeni.

Kitajski piškoti sreče

Za približno 35 piškotov:

  • 2 beljaka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • čajna žlička arome mandlja ali vanilje
  • 25 g stopljenega masla
  • 50 g moke
  • 25 g malce popečene kokosove moke
  • lističe s sporočili, denimo Srečno!, Veliko zdravja in veselja! ipd.
  • image
  • Pečico ogrejemo na 190 stopinj Celzija.
  • Odrežemo dva do tri kose papirja za peko v velikosti pekača.
  • Na vsak kos narišemo tri kroge s premerom približno 7,5 cm, med njimi pa pustimo dovolj prostora.
  • Enega od kosov papirja nato položimo na pekač.
  • V skledi stepemo beljake v rahel sneg. Vanj počasi vmešamo sladkor v prahu.
  • V maso dodamo aromo mandlja ali vanilje, stropljeno maslo in moko ter vse skupaj previdno premešamo, da nastane enakomerna rahla krema.
  • Kremo z žličko naložimo na sredino kroga, ki smo ga narisali na papir za peko, ter jo enakomerno razmažemo, da zapolnimo krog.
  • Po testu posujemo malo kokosa.
  • Naenkrat pečemo le en pekač piškotov, sicer ne bomo imeli dovolj časa za oblikovanje piškotov, preden se strdijo.
  • Piškote pečemo pet minut, dokler se robovi ne obarvajo rahlo rjavo.
  • Pečene piškote s kovinsko lopatico še vroče poberemo s pekača in jih takoj prepognemo na pol.
  • Nato jih še enkrat prepognemo in postavimo na vrh ozkega kozarca, da se povsem strdijo.
  • V ohlajene piškote potisnemo sporočilca.
  • Preden piškotke postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

 

Deli s prijatelji