Sploh v obliki drobnega peciva, ki se nam kar topi v ustih. Kadar ga spremlja še posebna želja, postane bolj dragoceno kot vsi dragulji sveta.
Mandljevi ponočnjaki
Za devet piškotov:
- 1 beljak
- 90 g finega kristalnega sladkorja
- 50 g mletih mandljev
- 90 g na koščke narezane mlečne čokolade
- 90 g na koščke narezanih kandiranih češenj
- 50 g kokosovih lističev ali kokosove moke
- Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija.
- Pekač obložimo s papirjem za peko. V visoki sledi stepemo jajčni beljak, da nastane trd sneg.
- Vanj počasi, žlico za žlico, dodamo sladkor, vmes mešamo z električnim mešalnikom, da se ves sladkor stopi.
- Sneg mora biti povsem gladek in svetleč.
- V sneg vmešamo mandlje, koščke čokolade, češnje in kokos.
- Na pekač z žlico naložimo devet kupčkov mase ter pekač postavimo v pečico.
- Pečico ugasnemo, piškote pa pustimo v zaprti pečici vso noč (ali če ponočnjake pripravljamo čez dan, najmanj šest ur), pri čemer ne smemo odpirati vrat pečice.
- Sveži ponočnjaki najbolj teknejo ob zajtrku.
Parmezanovi upognjenci
Za osem do deset kosov:
- 115 g parmezana
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
- Dva pekača obložimo s papirjem za peko.
- Parmezan s strgalom pazljivo naribamo na majhne, dolge kose.
- Na pekač naložimo kupčke parmezana.
- Razprostremo ga v kroge s premerom od 7 do 9 cm. Pazimo, da sloj ni predebel.
- Idealno je, če ravno prekrije papir za peko.
- Pekač postavimo v pečico ter pečemo od 5 do 7 minut, da se obarvajo zlato rjavo.
- Upognjence še 30 sekund pustimo na pekaču, nato jih z lopatico prestavimo na kuhinjsko rešetko.
- Če jih položimo na valjar, bodo lepo ukrivljeni.
Kitajski piškoti sreče
Za približno 35 piškotov:
- 2 beljaka
- 50 g sladkorja v prahu
- čajna žlička arome mandlja ali vanilje
- 25 g stopljenega masla
- 50 g moke
- 25 g malce popečene kokosove moke
- lističe s sporočili, denimo Srečno!, Veliko zdravja in veselja! ipd.
- Pečico ogrejemo na 190 stopinj Celzija.
- Odrežemo dva do tri kose papirja za peko v velikosti pekača.
- Na vsak kos narišemo tri kroge s premerom približno 7,5 cm, med njimi pa pustimo dovolj prostora.
- Enega od kosov papirja nato položimo na pekač.
- V skledi stepemo beljake v rahel sneg. Vanj počasi vmešamo sladkor v prahu.
- V maso dodamo aromo mandlja ali vanilje, stropljeno maslo in moko ter vse skupaj previdno premešamo, da nastane enakomerna rahla krema.
- Kremo z žličko naložimo na sredino kroga, ki smo ga narisali na papir za peko, ter jo enakomerno razmažemo, da zapolnimo krog.
- Po testu posujemo malo kokosa.
- Naenkrat pečemo le en pekač piškotov, sicer ne bomo imeli dovolj časa za oblikovanje piškotov, preden se strdijo.
- Piškote pečemo pet minut, dokler se robovi ne obarvajo rahlo rjavo.
- Pečene piškote s kovinsko lopatico še vroče poberemo s pekača in jih takoj prepognemo na pol.
- Nato jih še enkrat prepognemo in postavimo na vrh ozkega kozarca, da se povsem strdijo.
- V ohlajene piškote potisnemo sporočilca.
- Preden piškotke postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.