Gurmanski užitki, ki jih zagotovi ravno prav hrustljav kruh so nekaj povsem običajnega, a hkrati tako mamljivi, da nas vedno znova prepričajo. Kruhu bi se marsikdo najtežje odpovedal, ko se loteva katere izmed diet. Pa saj je vendar logično, odrekanje tej pekovski dobroti se zdi pravi nesmisel.
Trenutno pri nas izjemno priljubljen je ajdov kruh z orehi, ki ga izdelujejo tudi v Žitu. Vrhunske sestavine, ročno prebrani orehi, tradicionalen način priprave in ščepec skrivnosti naših babic mu dajejo poseben čar in okus. Priprava ajdovega kruha z orehi poteka v dveh delih, najprej v Žitu in nato v Lidlovi pekarni, kjer ga hrustljavo zapečejo, da se kar stopi v ustih in poboža naše čute. Harmonija ajdove moke in orehov navduši še tako zahtevne sladokusce. Tako je dober, da ga nekateri jedo kar samega, odlično pa se poda tudi kot priloga k različnim jedem. Še toplega dobite v vseh Lidlovih poslovalnicah.
Lahko pa si ga pripravite tudi sami, pri Žitu vseh skrivnosti sicer ne izdajo, a kruh bo kljub temu zagotovo uspel.
Ajdov kruh z orehi
Sestavine:
- 400 g ajdove moke
- 600 ml vrele vode
- 400 g bele moke
- 2 vrečki suhega kvasa
- 2 žlički soli
- 250 ml mlačne vode
- 6 žlic olja
- prepraženi in grobo narezani orehi (količina po želji)
Postopek:
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo, premešamo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Medtem v ponvi suho prepražimo orehe. Beli moki primešamo kvas in sol in dodamo ohlajeni ajdovi moki. Prilijemo mlačno vodo in olje ter z električnim mešalnikom zgnetemo; ne gnetemo predolgo, da masa ne postane lepljiva. Malo pomokamo in pustimo, da vzhaja na dvojno količino. Dodamo prepražene orehe, premešamo, prenesemo na s papirjem za peko obložen pekač, pustimo vzhajati, da hlebček naraste za polovico. Pečemo na 190 stopinjah okoli 40 minut (čas peke in temperatura sta odvisna od vrste pečice). Pečen hlebček zavijemo v suho krpo.