Kadar je ta zares nekaj posebnega in skuhana s srcem, občutno dvigne naše razpoloženje. Kuharski mojster Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu, ki je v bližini Kamnika, nam je zaupal recept za jedi, ob katerih laže načrtujemo in dosežemo nove zmage.
GOVEJI ROSTBIF Z ZELIŠČNO SKORJICO IN SKUTNIMI KROGLICAMI
- 15 dag skute
- žlica smetane
- 10 dag govejega rostbifa
- nariban hren
- sirup iz smrekovih vršičkov
- česen
- peteršilj
- paprika
- suhi majaron
- sol
- poper
- Zmešamo skuto, smetano in nariban hren, nekoliko posolimo, dobro premešamo in oblikujemo v kroglice.
- Goveji rostbif pečemo pri osemdesetih stopinjah Celzija, pri čemer s temperaturno sondo merimo notranjo temperaturo, da doseže 75 stopinj Celzija v jedru.
- Pripravimo mešanico začimb, v katero damo česen, peteršilj, papriko, suhi majaron, poper in sol.
- Termično obdelan rostbif povaljamo v drobno mleti mešanici začimb. Lahko ga nekoliko, ampak res nekoliko prekadite in ga narežete na zelo tanke rezine ter postrežete skupaj s skutnimi kroglicami, okolico rostbifa pa malce pokapate s sirupom iz smrekovih vršičkov.
GAMS S KROMPIRJEVO
SESTAVLJANKO Z ZELENJAVO
- kg mesa mladega gamsa
- kg krompirja
- jajca
- kisla smetana
- brokoli
- korenje
- cvetača
- čebula, česen, peteršilj s korenino, majaron, šetraj, brinove jagode, poper, sol
- limona
- malo vina
- olje
- Potrebujemo file mladega gamsa z rebrnimi kostmi. Skupaj z le delom zelenjave in začimb ter limono ga dušimo približno 35 minut, ne predolgo, saj bo le tako ostal lepo rožnat.
- Potem ga odstranimo iz posode, zelenjavo pa zmeljemo skupaj s tekočino, v kateri se je dušila.
- Dodamo kislo smetano in vino.
- Dobimo okusno omako; postrežemo jo skupaj z narezanimi koščki fileja ter s krompirjevo sestavljanko s kuhano zelenjavo, kot so brokoli, korenje in cvetača.
- To naredimo tako, da krompir skuhamo, olupimo in ohladimo ter narežemo na lističe.
- Na olju prepražimo čebulo, kuhano zelenjavo, solimo, popramo, dodamo še nekaj nasekljanega česna in peteršilja.
- V pekač izmenično naložimo liste krompirja ter kuhane zelenjave, vse skupaj pa prelijemo z zmesjo jajc in kisle smetane, ki jo pripravimo tako, da v skodelici razžvrkljamo 4 jajca, 3 velike žlice kisle smetane, nekoliko solimo in popopramo, vse skupaj dobro zmešamo ter prelijemo prek krompirjeve sestavljanke.
- Pečemo v ogreti pečici pri temperaturi 175 stopinj Celzija približno 35 minut.
OCVRTE SUHE SLIVE Z VINSKO PENO
- izkoščiščene suhe slive
- mladi sir
- pivsko testo
- dcl belega vina
- jajce
- žlica sladkorja
- Izkoščičene suhe slive nadevamo z mladim sirom, ki ga zdrobimo na koščke.
- Napolnjene slive pomočimo v pivsko testo in na hitro ocvremo v vročem olju.
- Ocvrte slive položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo, v tem času pa pripravimo vinsko peno – šato.
- Vino segrejemo v kozici in med nenehnim stepanjem z metlico dodajamo sladkor in jajce.
- Na majhnem ognju stepamo zgolj tako dolgo, da dobimo lepo vinsko peno.
- Ocvrte in odcejene slive položimo v pecljat kozarec, prelijemo z vinsko peno in nemudoma postrežemo.