PRI PLANINANSKEM ORLU

Hrana za nove zmage

Objavljeno 15. januar 2015 14.10 | Posodobljeno 15. januar 2015 14.12 | Piše: Katja Cah

Ni napredka brez pogleda s prave perspektive in ne nazadnje tudi dobre jedače.

Goveji rostbif z zeliščno skorjico in skutnimi kroglicami

Kadar je ta zares nekaj posebnega in skuhana s srcem, občutno dvigne naše razpoloženje. Kuharski mojster Janez Uršič iz gostilne Pri planinskem orlu, ki je v bližini Kamnika, nam je zaupal recept za jedi, ob katerih laže načrtujemo in dosežemo nove zmage.

GOVEJI ROSTBIF Z ZELIŠČNO SKORJICO IN SKUTNIMI KROGLICAMI

  • 15 dag skute
  • žlica smetane
  • 10 dag govejega rostbifa
  • nariban hren
  • sirup iz smrekovih vršičkov
  • česen
  • peteršilj
  • paprika
  • suhi majaron
  • sol
  • poper
  1. Zmešamo skuto, smetano in nariban hren, nekoliko posolimo, dobro premešamo in oblikujemo v kroglice.
  2. Goveji rostbif pečemo pri osemdesetih stopinjah Celzija, pri čemer s temperaturno sondo merimo notranjo temperaturo, da doseže 75 stopinj Celzija v jedru.
  3. Pripravimo mešanico začimb, v katero damo česen, peteršilj, papriko, suhi majaron, poper in sol.
  4. Termično obdelan rostbif povaljamo v drobno mleti mešanici začimb. Lahko ga nekoliko, ampak res nekoliko prekadite in ga narežete na zelo tanke rezine ter postrežete skupaj s skutnimi kroglicami, okolico rostbifa pa malce pokapate s sirupom iz smrekovih vršičkov.

GAMS S KROMPIRJEVO
 SESTAVLJANKO Z ZELENJAVO

  • kg mesa mladega gamsa
  • kg krompirja
  • jajca
  • kisla smetana
  • brokoli
  • korenje
  • cvetača
  • čebula, česen, peteršilj s korenino, majaron, šetraj, brinove jagode, poper, sol
  • limona
  • malo vina
  • olje
  1. Potrebujemo file mladega gamsa z rebrnimi kostmi. Skupaj z le delom zelenjave in začimb ter limono ga dušimo približno 35 minut, ne predolgo, saj bo le tako ostal lepo rožnat.
  2. Potem ga odstranimo iz posode, zelenjavo pa zmeljemo skupaj s tekočino, v kateri se je dušila.
  3. Dodamo kislo smetano in vino.
  4. Dobimo okusno omako; postrežemo jo skupaj z narezanimi koščki fileja ter s krompirjevo sestavljanko s kuhano zelenjavo, kot so brokoli, korenje in cvetača.
  5. To naredimo tako, da krompir skuhamo, olupimo in ohladimo ter narežemo na lističe.
  6. Na olju prepražimo čebulo, kuhano zelenjavo, solimo, popramo, dodamo še nekaj nasekljanega česna in peteršilja.
  7. V pekač izmenično naložimo liste krompirja ter kuhane zelenjave, vse skupaj pa prelijemo z zmesjo jajc in kisle smetane, ki jo pripravimo tako, da v skodelici razžvrkljamo 4 jajca, 3 velike žlice kisle smetane, nekoliko solimo in popopramo, vse skupaj dobro zmešamo ter prelijemo prek krompirjeve sestavljanke.
  8. Pečemo v ogreti pečici pri temperaturi 175 stopinj Celzija približno 35 minut.

OCVRTE SUHE SLIVE 
Z VINSKO PENO

  • izkoščiščene suhe slive
  • mladi sir
  • pivsko testo
  • dcl belega vina
  • jajce
  • žlica sladkorja
  1. Izkoščičene suhe slive nadevamo z mladim sirom, ki ga zdrobimo na koščke.
  2. Napolnjene slive pomočimo v pivsko testo in na hitro ocvremo v vročem olju.
  3. Ocvrte slive položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo, v tem času pa pripravimo vinsko peno – šato.
  4. Vino segrejemo v kozici in med nenehnim stepanjem z metlico dodajamo sladkor in jajce.
  5. Na majhnem ognju stepamo zgolj tako dolgo, da dobimo lepo vinsko peno.
  6. Ocvrte in odcejene slive položimo v pecljat kozarec, prelijemo z vinsko peno in nemudoma postrežemo.
Deli s prijatelji