Hladne so tudi pri nas vse bolj priljubljene, preproste so za pripravo in nas osvežijo. Chef Igor Jagodic iz Restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu, ki spada pod okrilje Kaval Groupa, je za kulinarično razvajanje med plovbo po Ljubljanici z novo ladjico Ljubljana 3, ki jo krmari kapitan Tomo Zupančič, pripravil tudi hladno paradižnikovo juho z mladim sirom, zelišči in peno iz paradižnika. Prosili smo ga za preverjeno dober recept, ki nam ne vzame veliko časa, a vedno uspe.
Hladna paradižnikova juha
- 150 g kumare
- 150 g rumene paprike
- 150 g paradižnika
- 1 čebula
- 450 ml soka paradižnika
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici belega kisa
- tabasko
- sol
- sladkor
- 50 g ciabate (ali kakšnega drugega belega kruha)
- listi bazilike
- oljčno olje
Kumare olupimo, odstranimo semena, papriko očistimo, paradižnik olupimo in odstranimo semena, čebulo olupimo. Tretjino zelenjave narežemo na kocke (prihranimo), vse drugo pa zmešamo z oljem, sokom ter kisom ter začinimo – ohladimo.
Kruh hrustljavo popečemo na oljčnem olju, ga potresemo po juhi, prav tako po njej potresemo še na drobne kocke narezano zelenjavo, polijemo z oljčnim oljem in posujemo z listi sveže bazilike.