Moji jedci, z mano vred, obožujejo paradižnikovo juho. Pripravljam jo po preverjenem receptu, na maščobi na hitro prepražim čebulo in česen, dodam drobno narezan paradižnik, začinim z baziliko, soljo in morda timijanom. Prevrem, pretlačim s paličnim mešalnikom, dodam kuhan riž, malo kisle smetane in potresem s svežim peteršiljem. Poleti iz svežega paradižnika, pozimi goljufam s konzerviranim, kar seveda ni isto. Ampak kot pravijo, v sili vrag muhe žre...
Da bi paradižnikovo juho kuhala na zalogo, mi še ni prišlo na misel, vse do pred dnevi, ko me je k temu pripravila nič drugega kot kuharska lenoba.
Brez duhamornega sekljanja
Sezona paradižnika gre sicer h koncu, a pri mojem kmetu na Dolenjskem še vedno obilno rodi. Letos sem ga precej pripravila za ozimnico, zlasti kot omake oziroma sataraš. Pa smo kupili še eno gajbo, nekaj pojemo svežega, nekaj ga bom še vložila, sem si rekla.
A dnevi so tekli, k delu pa se nikakor nisem mogla spraviti. Preprosto se mi ni ljubilo rezati in sekljati (pre)velikih količin potrebne zelenjave, tovrstnega kuhinjskega pripomočka pa nimam. Zato pa imam blender za pripravo smutijev in rešitev je bila na dlani.
Paradižnik in čebulo sem narezala na večje kose in ju skupaj s česnom, pa brez dodatka vode in maščobe, zmlela v blenderju. Tako dobljeno kašo, sok, smuti, ali kakor koli bi rekla, sem začinila s soljo in svežo baziliko ter prekuhala.
Nastala je odlična juha, ki ji, preden jo postrežemo, dodamo le še žlico kisle smetane in svež peteršilj. Nekaj smo je pojedli še isti dan za kosilo, preostalo sem vložila v kozarce. Okusno, preprosto in učinkovito. Moji jedci so bili navdušeni in zdi se mi, da bom v prihodnjih dneh naročila še kakšno gajbo paradižnika.
Paradižnikova juha Sestavine za kilogram paradižnika: Vse sestavine zmeljemo v redko kašo, prekuhamo in nalijemo v kozarce. Zaprte postavimo v pekač, v katerega smo nalili za prst hladne vode. Postavimo v hladno pečico, nastavimo na 100 °C, in ko se pečica segreje, ugasnemo. Ohladimo v pečici. Še namig: v vročih poletnih dneh po tem receptu pripravimo presno juho, torej brez kuhanja, ki bo teknila hladna. |